Dostupni linkovi

Svjedok potvrdio optužbe o kupovini glasova DPS


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Završnicu predizborne kampanje na Cetinju uoči izbora 16. novembra protiče u znaku afere o navodnoj kupovini glasova u režiji vladajuće Demokratske partije socijalista.

Nakon audio zapisa koji svjedoče o mogućim predizbornim malverzacijama u crnogorskoj prijestonici a koje je negirao DPS, Cetinjanin Zoran Jovićević potvrdio je da je primio novac kako bi glasao za tu partiju.

Cetinjanin Zoran Jovićević saopštio je da su on i njegov sin Dragan od funkcionerke DPS-a Rajke Kasom dobili 100 eura kako bi glasali za tu partiju, potvrdivši optužbe na račun DPS o kupovini glasova u tom gradu, uoči subotnjih izbora. U izjavi za list Vijesti Jovićević, čiji se glas čuje na audio snimku u utorak objavljenom na you tubeu, tvrdi: „Donijeto mi je 100 eura iz DPS, žena Rajka Kasom, 50 za sina, a 50 za ženu. Donijela mi je pare prije par dana kako bih izašao na izbore“. Do priznanja Jovićevića došlo je nakon što je list DAN u utorak objavio tonske zapise na kojima funkcionerka cetinjskog DPS-a i savjetnica u Upravi prihoda Rajka Kasom nepoznatim osobama, koje joj govore da su u teškoj finansijskoj situaciji, navodno nudi 100 eura kao “mali znak pažnje”.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link



U novom snimku koji je list Dan u srijedu postavio na you tube Rajka Kasom ubjeđuje Dragana Jovićevića da ćuti o kupovini glasova na Cetinju i pita ga da li je o tome nekome govorio.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link



Nakon objavljivanja tonskih zapisa koji su potresli političku scenu u prijestonici oglasila se Cetinjska DPS vrhuška ograđujući se da ima bilo kakve veze sa navodnom kupovinom glasova. U izjavi za TV Vijesti sam gradonačelnik Aleksandar Bogdanović to je nazvao iskonstruisanom manipulacijom:

„To vidim kao jedan jeftin politički trik i jednu iskonstruisanu manipulaciju povodom predstojećih izbora.“

To što se na snimku jasno čuje kako funkcionerka DPS-a nudi 100 eura za glas na izborima, šef lokalnog DPS Jovan Martinović za istu televiziju ovako je komentarisao: ,,Ona je mogla samo da postupi po svojoj savjesti a nikako nije to uradila po bilo čijem nalogu ili nekoj partijskoj aktivnosti. Ne znam kakvi su odnosi te porodice i gospođe Kasom ali smatram da je jako nekorektno optuživati nekoga. Apsolutno niko kao ni gospođa Kasom u našem gradu ne bavi se kupovinom glasova.“

Nova afera „snimak“ uzdrmala je političke duhove na Cetinju uoči izbora za koje se smatra da su više od lokalnih i da mogu voditi krupnim političkim promjenama i na nivou Crne Gore.

Oštro su reagovale opozicione stranke tražeći da tužlaštvo pokrene istragu i kazne aktere kupovine glasova na Cetinju.

„Sa moralnog aspekta kada se pogleda nemoralno je koristiti ljudsku muku i nemaštinu u ovim teškim trenucima i dovoditi naše sugrađane u iskušenje da uzmu novac za glas“, pojasnio je šef cetinjskog odbora SDP-a Ivan Gazivoda.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore kaže:

,,Imamo konkretne dokaze i ljude koji izjavljuju da im je nuđen novac da bi glasali za DPS, ali oni i dalje ne prestaju nesmanjenom žestinom da pritiskaju sve jer očigledno je da su svjesni da su njihovi dani odbrojani na vlasti i da će pokušati sve da se održe na vlasti.“

Kao i opozicija, i Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje smatra kako sada na potezu mora biti tužilaštvo: ,,Koje ima dovoljno osnova i indicije da se desilo određeno krivično djelo i koje mora da otvori predmet u okviru kojeg će prikupiti sve ostale informacije i vidjeti u kojoj mjeri i na koji način dalje ovaj slučaj procesuira. Mislim da ako i u ovom slučaju tužilaštvo ostane potpuno nijemo onda mi imamo već jedan ozbiljan problem nefunkcionisanje i do te mjere opterećenosti državnog tužilaštva političkim uticajem DPS da se dovodi u pitanje kompletan reformski proces u pravosuđu.“
XS
SM
MD
LG