Dostupni linkovi

Oštre osude proustaškog marša u Zagrebu


Prekršajne prijave: Ekstremni desničari u maršu centrom Zagreba sa zastavom Hrvatske i SAD
Prekršajne prijave: Ekstremni desničari u maršu centrom Zagreba sa zastavom Hrvatske i SAD

Policija, hrvatska Vlada i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj oštro su reagirali na jučerašnje (nedjelja) okupljanje pedesetak pripadnika desničarske izvanparlamentarne Autohtone hrvatske stranke prava u središtu Zagreba. Priopćenja nisu dovoljna, upozoravaju analitičari i opozicija.

Policija je prekršajno prijavila organizatora desničarskog okupljanja, predsjednika izvanparlamentarne Autohtone hrvatske stranke prava Dražena Keleminca, koji je zbog izvikivanja pozdrava „Za dom spremni“ bio i priveden. Na okupljanju u nedjelju pedesetak u crno odjevenih prosvjednika središtem Zagreba nosilo je hrvatske zastave i grbove sa prvim bijelim poljem, kao i zastavu njemačke neonacističke NPD.

Vlada je priopćenjem oštro osudila desničarski prosvjed upozoravajući da oni „promoviranjem ustaštva i nacizma napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske“, a kako su ovi pravaši okupljanjem željeli dati i javnu potporu američkom predsjedniku Trumpu i nosili i američku zastavu, američko veleposlanstvo osudilo je „neonacistička i proustaška stajališta na prosvjedu u nedjelju, kao i svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom“.

Neophodne oštre osude državnog vrha: Joško Klisović
Neophodne oštre osude državnog vrha: Joško Klisović

Oporbeni socijaldemokrati (SDP) traže jasnu i snažnu osudu takvih događaja od strane državnog vrha.

„Trebaju ne samo Vlada, nego i predsjednik Sabora i predsjednica države vrlo oštro osuditi takve pojave i napraviti sve da do njih ne dolazi“, kaže Joško Klisović iz SDP.

Dodaje kako je tim više zabrinjavajuća izjava ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića iz MOST-a, koalicijskog partnera HDZ-a, da ne zna kako postupati u takvim situacijama, i da mu treba novi zakon.

Postoji nekoliko zakona koji upućuju policiju kako postupiti u takvim slučajevima, a postoje najmanje dvije vrlo jasne odluke Ustavnog suda i niz odluka upravnih sudova. Tu je situacija potpuno čista, a ono što izostaje je politička volja da se djeluje i politička volja da se provedu hrvatski zakoni.“

Iz ureda predsjednice nije stigla nikakva osuda desničarskog prosvjeda.

Politička analitičarka i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako se ovakve stvari dešavaju kada se ne reagira dovoljno jasno na „Za dom spremni“ u Jasenovcu, kako je šutnja predsjednice na žalost očekivana, i kako se na ovakve stvari ne reagira priopćenjima.

Vladina beskompromisna osuda nije dovoljna: Jadranka Kosor
Vladina beskompromisna osuda nije dovoljna: Jadranka Kosor


„Mislim da se najodgovorniji ljudi u državi ne bi trebali obraćati javnosti o ovako radikalnim izljevima mržnje i potpori propalom režimu priopćenjima, već bi trebali o tome govoriti jasno, precizno i javno, urbi et orbi.“

Ona naglašava kako Vladina beskompromisna osuda nije dovoljna.

„Potreban je i djelotvorni svakodnevni rad protiv diskriminacije, i protiv onog što je najopasnije – ignoriranja odnosno umanjivanja, a to je nešto čemu također svjedočimo na političkoj sceni u Hrvatskoj.“

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek uvažava što je Vlada osudila skup, ali se pita - zašto nije bila aktivnija.

Mogla je potpuno zabraniti skup, a mogla im je i ne dopustiti da ga imaju na glavnom gradskom trgu. Stvarno mislim da je skandal dopustiti da se u centru Zagreba prikazuju neonacističke ideje.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG