Dostupni linkovi

Udruženja antifašista protestovala ispred ploče 'Za dom spremni' u Jasenovcu


Predstavnici udruženja antifašističkih boraca i antifašista u utorak su u Jasenovcu održali protest ispred HOS-ove spomen ploče s uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ističući da deklarativne izjave državnog vrha ne smatraju ozbiljnim, a još manje iskrenim antifašističkim uvjerenjem.

"Budući do sada nadležna tijela državne vlasti nisu reagirala na ponovno isticanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', mi antifašisti upozoravamo da se deklarativne izjave o državnom antifašizmu hrvatskih dužnosnika ne mogu smatrati ozbiljnim, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uvjerenja", poručio je Petar Rajić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

On je kazao da je protest organizovan zbog protivljenja legalizaciji ozloglašenog ustaškog pozdrava i krilatice pod kojim su ustaše u jasenovačkom logoru ubile preko 80 hiljada nevinih ljudi.

"Toleriranje ustaškog pozdrava na javnim okupljanjima, slavljenje zločinačkog ustaškog režima, raspirivanje mržnje prema Srbima, Židovima, Romima i građanima antifašističkog opredjeljenja, te nereagiranje Javne ustanove Spomen područje Jasenovac na napade na jasenovačke žrtve, Hrvatsku ne čini civiliziranom državom oslobođenom nacističkog naslijeđa", rekao je Rajić.

Po završetku skupa, 30-tak metara od postavljene ploče, došlo je do incidenta, kada su iz jedne skupine mještana učesnicima protesta upućene uvredljive riječi i povici, a potom je jedan iz te skupine nasrnuo na snimatelja HRT-a.

XS
SM
MD
LG