Dostupni linkovi

Plenković o Agrokoru u susjedstvu: Poštivati pravo vlasništva


Ne očekujemo poteze bilo koje od susjednih država koji bi mogli ugroziti pravo vlasništva kompanija u sustavu Agrokora: Andrej Plenković
Ne očekujemo poteze bilo koje od susjednih država koji bi mogli ugroziti pravo vlasništva kompanija u sustavu Agrokora: Andrej Plenković

Hrvatska Vlada i nakon beogradskog sastanka održanog juče ponavlja kako očekuje da će vlade susjednih zemalja u kojima posluje Agrokor poštivati pravo vlasništva. Opozicija traži da se Vlada očituje oko medijskih napisa da je u pisanju 'lex Agrokora' sudjelovalo odvjetničko društvo povezano sa ruskom državnom VTB bankom, jednim od najvećih Agrokorovih kreditora.

Vrijednost dionica tvrtki iz sustava Agrokora na Zagrebačkoj burzi raste, Konzumove police ispunjene su uobičajenom ponudom, a krenulo se sa vraćanjem dugova dobavljačima – što iz 80 milijuna eura novog kredita kojeg su odobrile domaće banke, što iz priljeva svježeg novca, jer je promet u maloprodaji za uskršnje blagdane u Hrvatskoj bio čak za 22 posto veći nego godinu ranije, a dobar dio tog prometa završio je i u Konzumovim blagajnama.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade pozitivno ocijenio rad izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i osvrnuo se na beogradski sastanak oko Agrokora.

"Ono što čvrsto očekujemo bez ikakvih dilema, to je poštovanje prava vlasništva i ne očekujemo poteze bilo koje od susjednih država koji bi mogli ugroziti pravo vlasništva tih kompanija. One redovito izvršavaju svoje obveze u smislu plaćanja poreza i redovitog poslovanja prema dobavljačima. Izvanredni povjerenik sa svojim vjerovnicima vodit će računa da sve te tvrtke posluju na najprimjereniji mogući način, a sam proces restrukturiranja i izbor savjetnika za restrukturiranje ide svojim tijekom", kazao je Plenković.

Sastanak ministara Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije u Beogradu zbog situacije u Agrokoru
Sastanak ministara Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije u Beogradu zbog situacije u Agrokoru


Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić je u priopćenju povodom beogradskog sastanka kazala kako tvrtke iz sustava Agrokora u susjedstvu posluju normalno i da ona očekuje da im se normalno i redovno poslovanje omogući i dalje.

Također, ona podsjeća da je na sjednici slovenskog Mercatora, koji je vlasnik Mercatora u Srbiji i Crnoj Gori, nedvosmisleno pokazano kako nije bilo nikakvog izvlačenja ili prelijevanja sredstava u Hrvatsku.

Nije bilo potrebe da i Hrvatska sudjeluje na beogradskom sastanku, ocijenila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, jer se još i prije donošenja zakona o Agrokoru o njegovom cilju i očekivanim efektima u Hrvatskoj i kod tvrtki kćeri u susjedstvu temeljito razgovaralo sa veleposlanicima zemalja u kojima Agrokor posluje.

"A kada je zakon donesen, sama potpredsjednica Vlade Martina Dalić brifirala je veleposlanike iz tih država akreditirane u Hrvatskoj. Tako da je kroz tu komunikaciju rečeno sve što je trebalo biti rečeno, i mislimo da – što se nas tiče - nije bilo posebnog razloga da idemo na ovaj sastanak u Beograd", prokomentirala je Pajčinović Burić.

Jedan od zaključaka beogradskog sastanka je da se izražava spremnost za razgovore sa predstavnicima hrvatske Vlade.

"Generalni pristup Vlade je da smo mi otvoreni za razgovor sa svima koji pridonose istim ciljevima kojima i mi težimo, a to je stabilnost kompanije uz stabilnost financija i gospodarstva, prvenstveno u Hrvatskoj. Dakle, mi smo spremni za razgovore sa svima onima koji misle da tu mogu pridonijeti", kaže državna tajnica Pejčinović Burić.

Iz Agrokora nije bilo komentara na beogradski sastanak, osim što su oni pred početak uputili poruku da Agrokor u svim susjednim zemljama isplaćuje plaće, plaća račune dobavljačima i poreze državi i da neće biti nikakve štete po proračun BiH, Srbije i Slovenije.

Slovenci će o donošenju 'lex Mercatora' po uzoru na 'lex Agrokor' odlučivati sljedećeg tjedna.

Mercator u Srbiji
Mercator u Srbiji


Čini se da se u pisanju 'lex Agrokor' jako pazilo na ruske interese, preciznije na interese ruske državne VTB banke, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora.

Oporbeni socijaldemokrati danas su zatražili hitno očitovanje Vlade na pisanje medija kako je u pisanju 'lex Agrokora' sudjelovala jedna odvjetnička kuća koja već godinama VTB-u pruža pravne usluge u Hrvatskoj, a – slučajno ili ne – nakon toga upravo je njih izvanredni upravitelj Agrokora Ramljak izabrao za pružanje pravnih savjeta Agrokoru pod njegovim vodstvom. Oni upozoravaju da zakon otklanja mogućnost stečaja kompanije, a kreditori bi najviše izgubili upravo - u slučaju stečaja.

"Odvjetničko društvo povezano sa VTB bankom koja je kreditor Agrokora sudjeluje u pripremi zakona koji se odnosi na Agrokor, a nakon toga zastupa Agrokor koji se sada nalazi u izvanrednoj upravi! Ukoliko su ove informacije točne, radi se o sukobu interesa kakvog se ne bi postidjeli ni Sanader ni Karamarko", kazao je Peđa Grbin iz Socijaldemokratske partije.

Prema pisanju medija, radi se o Odvjetničkom društvu Šavorić i partneri. Vlada se još nije očitovala o ovom zahtjevu oporbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG