Dostupni linkovi

Tači za RSE: Cilj Srbije je odvajanje dela Kosova


Srbija računa na pomoć Rusije: Predsednik Kosova Hašim Tači
Srbija računa na pomoć Rusije: Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je za RSE da su provokacije Srbije prema Kosovu deo "starog scenarija o podeli jednog dela teritorije Kosova". On je kazao da je ilegalni, propagandni voz bio izgovor Srbije da destabiliziju političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu.

"Srbija računa na pomoć Rusije i zato je jedan voz iz Rusije krenuo iz Beograda prema Kosovu. Ništa nije slučajno, već je sve planirano od Beograda", kazao je on.

Kao predsednik zemlje i vrhovni komandant Bezbednosnih snaga Kosova, Tači navodi da je od svih relevantnih institucija zatražio da u skladu sa ustavom i zakonima iskoriste sav potencijal u službi očuvanja mira, stabilnosti i teritorijalnog integriteta.

"Svo to angažovanje je zasnovano na Ustav i zakone Kosova. U slučaju da se nije reagovalo i dopustilo ono što je planirala Srbija, to bi značilo kršenje Ustava i zakona", kazao je Tači, dodajući da će svo buduće delovanje biti koordinisano zajedničko i u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

Pretnje pozivima ratom i izjavama srpskih zvaničnika da je Srbija spremna da vojskom brani kosovske Srbe na severu, dodaje Tači, najbolji je dokaz o daljem postojanju tog ratnog scenarija u Srbiji, koji za cilj ima aneksiju a potom odvajanje jednog dela teritorije Kosova.

Kosovski predsednik je naglasio da kosovski Srbi uživaju najnaprednija prava zasnovana na Ustavu i kosovskim zakonima.

"Jedina pretnja bezbednosti kosovskih Srba je kada ih Srbija upotrebljava za realizaciju svojih ciljeva. Albanska većina nikada nije pretila, niti će pretiti srpskoj zajednici. Oni su ugroženi jedino manipulacijama politike u Beogradu radi njihovih ciljeva, najpre za aneksiju tog dela a potom za njegovo pripajanje Srbiji. Dakle, Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi svojih političkih i vojnih ciljeva, kako je to radila sa srpskim građanima i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", naglasio je Tači.

Dodaje i da se reč "rat" treba izuzeti iz nacionalističkog rečnika u Srbiji.

"Srbija danas preti Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, preti Kosovu. Postala je adresa pretnje za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", naglasio je on.

Nastaviti dijalog Prištine i Beograda

Tači smatra da pretnja ratom srpskog rukovodstva treba da zabrine svakog, posebno za NATO i EU.

"Bez obzira na ovu napetu situaciju, pozivam Srbiju na dijalog, na mir i saradnju, kao jedini put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i šire", naveo je Tači.

Hašim Tači: Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi političko-vojnih ciljeva
Hašim Tači: Srbija je spremna da žrtvuje i viktimizira srpske građane na Kosovu radi političko-vojnih ciljeva


"Ako Srbija poziva na rat, Kosovo poziva na mir. Ako Srbija poziva na teritorijalne podele, Kosovo poziva na integraciju u EU i u NATO", naglasio je.

Prvi čovek Kosova kaže da je međunarodna zajednica dobro upoznata o teritorijalnim podelama koje je Srbija ponovo aktualizovala u poslednje vreme.

"Ubeđen sam da to neće moći da realizuje jer će kosovske institucije zajedno sa NATO-om garantovani sigurnost građanima Kosova bez obzira na etničke podele", istakao je.

Tači smatra da se briselski dijalog o normalizaciji odnosa treba nastaviti i da on nema alternativu bez obzira na političke dnevne krize.

"Umesto pretnji pozivam na mir, umesto konfrotacije pozivam na dijalog, na dobrosusedske odnose koje će dovesti do normalizacije odnosa i pomirenja", zaključio je Hašim Tači.

Predsednik Kosova, koji se nedavno vratio iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima je održao nekoliko sastanaka sa američkim zvaničnicima, kazao je da je na osnovu prvih relacija koje je Kosovo počelo da gradi sa novom administracijom može se reći da će SAD i predsednik Donald Tramp pažljivo voditi računa o dešavanjima na Kosovu i regionu, i o euroatlanskoj perspektivi država u regionu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG