Dostupni linkovi

Haradinaj ostaje u Francuskoj: 'Ovo je zloupotreba, ja sam politički talac'


Ramuš Haradinaj pred sudom u Kolmaru sa advokatskim timom
Ramuš Haradinaj pred sudom u Kolmaru sa advokatskim timom

Francuski sud u Kolmaru saopštio je da će od Srbije zatraži dodatne informacije u slučaju Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je to izjavio nakon kratko održanog ročišta. Sledeće ročište zakazano je za 6. april.

"Ovo je zaista zloupotreba. Ja sam politički talac. Ovaj proces je najmanje zakon a najviše politika. Rat 1998-1999 je filtriran u Haškom sudu. Svi oni koji su deo ove odluke stidiće se i zbog zakona i zbog svega. Ostajem u Francuskoj", izjavio je Ramuš Haradinaj novinarima ispred sudnice.

Vlada Kosova smatra da je ponovno odlaganje oslobađajuće odluke za Haradinaja dokaz zloupotrebe pravde od strane Srbije koja u ime dodatnih informacija odlaže proces sačinjen na osnovu fabrikovanih optužbi.

"Putem ovakvih niskih igara, radi političkih poena, Srbija, zloupotrebljavajući pravdu, trudi se da ošteti i imidž i ličnost bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, građana i države Kosova“, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova pozvala je međunarodnu zajednicu da jednom zauvek okonča „ove nedopustive akte Srbije, dok se od francuskih institucija traži da se omogući povratak Haradinaja na Kosovo“.

Premijer Kosova Isa Mustafa je tokom redovne sednice Skupštine izjavio da je Haradinajevo zadržavanje potpuno neprihvatljivo.

"Očekujemo da će francuske institucije omogućiti što brži povratak Haradinaja na Kosovo, a pred takvim sudovima odgovaraće oni koji su izvršili zločine na Kosovu“, kazao je premijer Mustafa.

Palj Ljekaj, šef poslaničkog kluba opozicione Alijanse za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj lider, kazao je na sednici Skupštine da se Kosovo treba pokazati mnogo ozbiljnijim kako bi se ovakva gonjenja protiv Haradinaja i Kosova jednom zauvek okončala.

"Ono što smo danas videli u Kolmaru nije ništa drugo osim kidnapovanja za interese Srbije i svih onih koji su na njenoj strani“, kazao je Ljekaj.

On je zatražio da se današnja sednica prekine ali do toga nije došlo.

Opozicija je napustila salu a nakon nekog vremena u sali Skupštine, na balkonu, veterani Oslobodilačke vojske Kosova su glasno protestvovali što je doprinelo prekidu današnje sednice.

“Prekidamo sednicu u znak solidarnosti nakon kreirane situacije zbog nastavka zadržavanja Haradinaja u Francuskoj", kazao je predsedavajući Džavit Haljiti.

“Oni su nas ubijali, a nas kažnjavaju”, rekao je jedan od veterana. Tražili su da se rad Skupštine prekine i da se protestuje protiv odluke u Francuskoj.

Prethodno je iz Alijanse za budućnost Kosova saopšteno da je odlaganje odluke i dodatno zadržavanje Haradinaja "zloupotreba pravde". Ova stranka smatra da je odlaganje njegovog oslobođenja direktan pokušaj za političku eliminaciju Haradinaja.

"Odluka nije logična, potpuno je besmislena. Zbunjujuće je kako su se francuske pravosudne vlasti stavile na usluzi bivšim saradnicima Miloševića (Slobodan Milošević) koji preko Haradinaja teško provociraju stabilnost i mir na Kosovu", saopšteno je iz njegove stranke.

Iz Alijanse za budućnost Kosova ističu da su ubeđeni da će Haradinaj biti oslobođen "jer su tzv. dokazi Srbije protiv njega obične izmišljotine".

"Ali i francuske vlasti trebaju da shvate da je zakasnela pravda nepravda, a oni kasne u donošenju pravde u slučaju Haradinaj", navodi se u saopštenju stranke.

Uoči početka ročišta Haradinaja je u sudnici i ispred nje dočekao veliki broj Albanaca iz dijaspore, te i pojedini političari sa Kosova koji su došli da pruže podršku Haradinaju.

Pri ulasku u salu, njegove pristalice su ga pozdravile uzvicima "Ramuš, Ramuš", na šta je on odgovorio sa "Pozdravljam vas sve".

Haradinaj je u sinoćnjem razgovoru za RSE kazao je da je politički talac u Francuskoj, na zahtev Srbije.

„Ne postoji druga odluka osim oslobađanja iz ovog besmislenog zadržavanja“, kazao je Haradinaj u sredu uveče za RSE.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

"Ramuš Haradinaj je Kosovo" na bilbordu u centru Prištine
"Ramuš Haradinaj je Kosovo" na bilbordu u centru Prištine


U međuvremenu, Srbija je predala zahtev za njegovo izručenje. Mediji u Srbiji su preneli da u njegovom slučaju postoje novi dokazi.

Ko tako govori? Nikolić (predsednik Srbije op.a.), Vučić (premijer Srbije op.a.) i Dačić (šef diplomatije Srbije op.a.), koji su bili deo Miloševićeve strukture, a koja je prouzrokovala tragedije balkanskom narodu, od Bosne i Hercegovine, Hrvatske do Kosova. Ni jedan od njih nije prošao kroz sudski proces, domaći ili međunarodni. Ja sam prošao kroz međunarodni sud koji je potvrdio moju nevinost za rat tokom 1998. i 1999. Želim da kažem da oni uopšte nisu zainteresovani ni za žrtve, ni za zakone. Samo pogledajte koliko je jednostran Nikolić bio u obraćanju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Sve navodi na to da je ovaj zahtev politički, a ja sam politički talac u Francuskoj na njihov zahtev“, kazao je Haradinaj.

Na pitanje kako će reagovati u slučaju da sud donese odluku u korist Srbije, Haradinaj je odgovorio:

„Ja sam Albanac, rođen sam kao Albanac i služim svom narodu i svojoj zemlji. Zato sam ponosan i uvek ću ostati veran svom pravu. Dakle, ne priznajem jurisdikciju Srbije", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ga na Kosovu čeka mnogo posla i da će dati svoj doprinos za napredak zemlje, s obzirom da, kako je rekao, stanje u zemlji nije dobro po pitanju vladavine prava, ekonomije i drugih stvari.

Protesti podrške Haradinaju u Prištini
Protesti podrške Haradinaju u Prištini


„Ogromna podrška, koju sam dobio od Albanaca sa svih strana, me čini ponosnim, a ja ću im vratiti radom, za dobrobit Kosova, za dobrobit Albanaca“, zaključio je.

Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj je podneo ostavku sa premijerske pozicije 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine zajedno sa saborcima Idrizom Baljajom i Ljahom Brahimajom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG