Dostupni linkovi

Slučaj 'burkini': Prisila u ime slobode


Gdje su granice prava na izbor: Bikini i burkini
Gdje su granice prava na izbor: Bikini i burkini

Svjetske medije posljednjih dana su preplavili prizori sa francuskih plaža gdje je policija prisljavala kupačice u burkinijima da skidaju ovu odjeću koja je zakonski zabranjena u više gradova na jugu ove zemlje.

Nakon zabrane nošenja burkinija u nekoliko gradova Francuske, interes za ovim odjevnim predmetom je navodno porastao, baš kao i pozornost koliko je takva odluka legitimna.

Austrija: Nije pravilo, ali je nepoželjno

Austrijski konzervativni političari pozvali su na zabranu pokrivanja žene na način da im se vide samo oči tvrdeći da to spriječava njihovu integraciju u, uglavnom, katoličko društvo. Ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka izjavio je kako očekuje da se zabrana unese u ustavni zakon.

Glasnogovornik austrijskog Vrhovnog suda, međutim, kaže da nema zakona koji zabranjuje ženama da pokriju lice. No, taj se sud nedavno suočio sa slučajem u kojem je poslodavac u jednom bilježničkom uredu otpustio muslimanku koja je bila pokrivena tvrdeći da njen izgled otežava komunikaciju sa klijentima.

Ona ga je tužila smatrajući da su povrijeđena prava o jednakosti, ali sud se složio s poslodavcem, presuđući da to što je pokrivena utječe na njezinu sposobnost da obavlja svoj posao.

Glasnogovornik Ministarstva sporta je izjavio da mu nije poznato da postoji pravilo po kojem je zabranjeno da se burkini nosi na javnim bazenima, ali da bazeni imaju pravo donositi vlastite odluke.

Belgija: Burkini i argumentacija o marginaliziranju

Belgija je zabranila nošenje nikaba koji pokriva kosu i lice, osim očiju, kao i burke u 2011. godini i od tada je procesuirano oko 60 žena koje su se oglušile na tu zabranu. Zabranjeno je nositi burkini na mnogim javnim bazenima, ali ne i na plaži.

N-VA, flamanska stranka desnog centra, poziva na opću zabranu burkinija. Frankofonska Liberalna partija kaže da je spremna za raspravu o tome.

"Dopustite li nošenje burkinija, te žene će biti gurnute na marginu društva", obrazložila je zastupnica desnice u parlamentu Nadia Sminate, prenosi De Standaard.

Nikab i burka, ilustrativna fotografija
Nikab i burka, ilustrativna fotografija

Češka Republika: Roditelji na strani odgajateljice koja nosi hidžab

Ne postoji opća zabrana nošenja burki ili burkinija u Češkoj. No, 2013. jedna škola u Pragu je zabranila dvjema djevojčicama da nose hidžab. Ove je godine jedna od učenica podnijela sudsku tužbu protiv škole zahtijevajući ispriku. Presuda još nije donesena.

Također, 2013. godine, neki roditelji su prosvjedovali, jer je odgajateljica u vrtiću u jednom gradu na jugu zemlje nosila hidžab. No, nije ostala bez posla jer su uz nju stali ostali roditelji i lokalna vlast.

Francuska: Burkini nepoželjan na plažama

Godine 2010. Francuska je postala prva europska zemlja koja je zabranila nošenje burke i nikaba u javnosti. Europski sud za ljudska prava 2014. potvrdio je zabranu, ali je kazao kako je zakon preoštar, te da potiče na formiranje stereotipa u javnosti.

Burkini je zabranjen u više od desetak općina na jugu zemlje, u sredinama između Nice i Marseilla, gdje žive brojni pripadnici islamske zajednice.

Premijer Manuel Valls rekao je za novine La Provence u Marseillu 17. kolovoza da plaže i druga javna mjesta trebaju biti zaštićene od vjerskog izražavanja, ističući kako je burkini znak podređenosti žene.

Očekuje se da se najviši sud u zemlji oglasi povodom žalbe Lige za ljudska prava koja zahtjeva poništenje odluke o zabrani burkinija koja je donesena u gradiću Villeneuve-Loubet.

Žalba grupe prethodno je odbačena na nižem sudu koji je presudio da je zabrana burkinija donesena kao nužna mjera nakon napada islamističkih militanata u Nici, kao i zbog ubojstva katoličkog svećenika.

Žena u burkiniju na plaži u Marseillu, 17. kolovoza 2016.
Žena u burkiniju na plaži u Marseillu, 17. kolovoza 2016.

Na nekim plažama u Francuskoj policija je posljednjih dana novčano kažnjavala žene koje su nosile burkini, a bilo je i naredbi ženama da ih skinu. Snimci kako policija traži od žene da skine tuniku, kao i navodi medija o sličnim incidentima, izazvali su mnoštvo negativnih reakcija u Francuskoj i drugim europskim državama.

Njemačka: Pokrivene žene, "mala šansa za integraciju"

Konzervativci Angele Merkel žele djelomičnu zabranu nikaba, ali njihov mlađi koalicijski partner, socijaldemokrati (SPD), protivi se toj ideji.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je rekao da nikabu nije mjesto u Njemačkoj, ali smatra da bi bilo teško zabranu donijeti na nacionalnoj razini.

Šefovi policije u pojedinim saveznim pokrajinama smatraju da žene dok voze ne bi smjele imati pokriveno lice, jednako tako ako dolaze u neku državnu instituciju, kod kontrole putovnica ili na prosvjede.

Oni također žele punu zabranu nošenja nikaba u školama, na sveučilištima, u državnoj službi, a na sudu to pravilo bi trebalo vrijediti i za suce i za svjedoke.

Merkel je izjavila da žene koje su potpuno pokrivene imaju "male šanse za integraciju".

Njemački sud presudio je 22. kolovoza da muslimanska žena ne može nositi nikab u večernjoj školi.

Italija: Burke ne, burkini da

Regija Lombardija u sjevernoj Italiji zabranila je burke u bolnicama i javnim ustanovama od 1. siječnja 2016. godine.

Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano je izjavio da Italija neće slijediti primjer nekih francuskih gradova u zabrani burkinija smatrajući da to može biti i kontraproduktivno.

Nizozemska: Pokrivala glave nedopuštena u "određenim situacijama"

Zabrana nošenja burki u Nizozemskoj je tema o kojoj se raspravljalo u posljednjih deset godina, ali je uvijek propadala zbog praktičnih ili ustavnih razloga.

U 2015. godini je uvedena zabrana u određenim situacijama, u školi i na mjestima gdje se smatra potrebnim da se vidi nečije lice ili zbog identifikacije i iz sigurnosnih razloga: u zračnim lukama, u sudnicama, u javnom prijevozu, na ulazima u javne zgrade. Zabrana se odnosi i na druga pokrivala za glavu i lice, poput motociklističke kacige.

Odrednica o "određenoj stuaciji" ne odnosi se na ulicu ili plažu.

Pforzheim u Njemačkoj, 18. siječnja 2014.
Pforzheim u Njemačkoj, 18. siječnja 2014.

Španjolska: Neovlaštene zabrane

U 2010. godini općinsko vijeće u sjeveroistočnom gradu Lleida zabranilo je nošenje burke i nikaba u javnim ustanovama zbog "identifikacijskih i komunikacijskih razloga". Drugi španjolski gradovi, uglavnom u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, nametnuli su slične zabrane.

No, sve ih je 2013. poništio Vrhovni sud Španjolske, koji je ocijenio da općinska vijeća nisu imala ovlasti za nametanje takvih zabrana.

U javnosti gotovo da nije bilo javne rasprave o mogućoj zabrani na nacionalnoj razini jer u Španjolskoj vrlo malo žena nosi hidžab ili burku.

Švicarska: Za nošenje burke novčana kazna

U Švicarskoj, grupa koja je uspjela u inicijativi za blokiranje izgradnje novih minareta u Švicarskoj 2009. godine, sada želi zabraniti nošenje burki i traži održavanje referenduma na tu temu.

U kantonu Tessin na jugu, u kojem se govori talijanski jezik, je 2013. zabranjeno nošenje burke, međutim, zakon je stupio na snagu ovoga ljeta. Oni koji krše zakon mogu biti novčano kažnjeni.

Zanimljivo je da je i jedan političar ljevice rekao ovog mjeseca da podržava zakon o zabrani burke "jer u liberalnom društvu je normalno da se pokazuje lice".

Mario Fehr je bio oštro kritiziran od članova svoje socijaldemokratske stranke zbog ovakvih komentara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG