Dostupni linkovi

Prijedlog o zabrani nikaba podijelio političare u BiH


Protest protiv inicijative za zabranu nikaba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
(Video: Oko dvadeset žena, koje su odlučile da zbog vjerskih razloga pokriju svoje lice, protestovalo je 26. jula u Sarajevu pred zgradom zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine zbog inicijative Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se zakonski zabrani nošenje nikaba)

Dženana Halimović


Kako se u BiH bliže izbori sve su jasnije političke igre usmjerene ka cilju dobijanja glasova, a koje su zamalo na rubu incidenta. Nakon što je u više navrata SDP BiH predlagao zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija uključujući i četnički ravnogorski pokret, a koji je podržan od strane stranaka s bošnjačkom većinom, srpski su zastupnici vratili lopticu.

Naime, SNSD je predložio zakon o zabrani nošenja odjeće koja onemogućuje identifikaciju, uz izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju zabranu vehabijskog pokreta. Pozadinu je otkrila još prva parlamentarna rasprava.

Milica Marković, zastupnica SNSD-a, je potvrdila kako je zakon o zabrani nošenja nikaba kontra SDP - ovih prijedloga.

„Vaš klub je to opet kandidovao i tražio da se ovaj parlament izjašnjava o tom zakonu. I mi to nismo osporili. Tražite, izjasnili smose, oborili i gotovo, završena priča. Mi tražimo da se Dom izjasni o ovome. Kako god da se izjasni, to ipak nešto govori. I nama su potreban, vjerujem i široj javnosti u BiH, i ovakve informacije,“
kaže Marković.

Nošenje burke u Mostaru

x
Nošenje burke u BiH
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Direktan link

Ekrem Ajanović
, zastupnik Stranke za BiH, pokušao je što plastičnije prikazati kako je, zapravo, riječ o kršenju ljudskih prava.

„Zamislite vi sada nekoga muškarca koji ima osobinu da se oblači u ženu, metne periku, namaže usne, metne grudnjak, obuče haljinu i izađe na ulicu ia da vi sada morate zabraniti da se on tako ponaša. Digle bi se vanparlamentarne organizacije koje postoje kako se progone određeni ljudi i uskraćuju njihova prava. A sada kada neko želi da ponese fes ili feredžu ili nešto drugo, onda svi ćute,“
izjavio je Ajanović.

I nadležna parlamentarna Komisija za ljudska prva izbjeglice i azil nije podržala principe zakona, no to, ipak, nije spriječilo da se zakon ponovno nađe u proceduri. Rasprava je kulminaciju doživjela nakon što je u Parlament BiH na pretposljednjem zasjedanju pred izbore došla predsjednica Udruženja ravnopravnost za sve Nađa Dizdarević, žena koja nosi nikab.

Potegnuto je pitanje njene identifikacije i ugrožene bezbjednosti srpskih poslanika.

„Takve stvari dovode u pitanje bezbjednost srpskih poslanika u Parlamentu BiH - ako postoji u ovom parlamentu da mi kao državni poslanici ne znamo za određene stvari, da treba da se krije od nas, da se na sporedne ulaze uvode lica za koja nam se neće ni da kaže, ni da nam se predstave, ni da nam se identifikuju,“ rekao je zastupnik SNSD-a Drago Kalabić.

(Fotogalerija: Protest protiv inicijative za zabranu nošenja nikaba u BiH, 26. jul 2010.)



Stvaranje nepovoljne atmosfere za rad

Član kolegija Zastupničkog doma Beriz Belkić, u nastojanju da obori Kaćabićeve tvrdnje, kazao je kako kodeks na koji se pozivaju zastupnici SNSD-a ne zabranjuje nikab u Parlamentu. Bolje je, kaže Belkić, vrijeme iskoristiti radeći nego politizirajući.

„Ja na aerodromu vidim stotine pokrivenih žena i nikad se nisam upitao kako se to identificira. To valjda službe koje se time bave znaju. Ja mislim da se treba vratiti radu i biti oprezan - riječi lete i stvaraju nepotrebnu atmosferu koja je neplodna za rad. Mi imamo obaveza i treba iskoristiti ovo malo vremena što je preostalo da nešto uradimo,“
kazao je Belkić.
Beriz Belkić, Foto: Midhat Poturović

RSE: Piše li igdje u kodeksu da ne mogu ulaziti osobe sa nikabom?

Belkić: Ne piše, naravno da ne piše. Ne piše ni da ne mogu ulaziti osobe sa minđuhom u uhu, u nosu, osobe ošišane na nulu.

Ja moram reći da je taj prijedlog SNSD-a provokatorski i da je usmjeren samo da dodatno rasplamsa strasti u naredna dva, tri mjeseca do izbora, smatra Denis Bećirović.
Da je riječ o politizaciji SNSD-a, smatra i zastupnik SDP BiH Denis Bećirović.

„Ja moram reći da je taj prijedlog SNSD-a provokatorski i da je usmjeren samo da dodatno rasplamsa strasti u naredna dva, tri mjeseca do izbora. Ja predlažem klubu SNSD-a da oni budu predlagači zakona o zabrani skrivanja i prerušavanja lica koja su osumnjičena za genocid i ratne zločine u BiH. Samo da krenemo od Radovana Karadžića i Ratka Mladića bilo bi dovoljno,“
rekao je Bećirović.

I dok se političari raspravljaju, Nađa Dizdarević o zakonu i njegovim implikacijama kaže:

„Ne bismo imali nikakve perspektive i ni najobičnije građanske dužnosti ne bismo mogli da obavljamo, ne bih mogla moju djecu da izvedem u šetnju, da izađem u prodavnicu ili bilo gdje - jer ga ne mislim skinuti. Nikada u životu nisam kršila zakone ove zemlje, znate i sami da sam borac za ljudska prava poznat u cijelom u svijetu, samim tim i zalaganje za zakone i poštivanje zakona BiH, ali ovo bi bio prvi zakon koji ja ne bih ispoštovala jer smatram da je to moje vjersko pravo, ubjeđenje moje, da niko ne smije da mi naređuje kako ću ja da se ponašam, kako da izgledam dokle god nikoga, ama baš nikoga time ne ugrožavam.“

Politička stvarnost BiH i nakon ovog mandata državnih zastupnika i dalje su jalove rasprave s elementima tragikomedije. Tako će ovaj saziv Parlamenta završiti četverogodišnji mandat.
XS
SM
MD
LG