Dostupni linkovi

Kušner šokiran odlukom o zabrani gradnje minareta


Skoro 60 odsto Švajcaraca odlučilo je na referendumu u nedelju, koje je inicirala švajcarska desnica da se zabrani izgradnja minareta u zemlji u kojoj živi prema najnovijim vladinim statistikama živi oko 350.000 muslimana.

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner izjavio je danas da je šokiran zbog švajcarskog glasanja i smatra da je to predstavlja izraz netolerancije.

"Malo sam šokiran ovom odlukom, koja je negativna i u pogledu zabrinutosti samih Švajcaraca, jer čak i ako ne mogu da se grade minareti ovo znači ugnjetavanje religije",
izjavio je francuski ministar za radio RTL i izrazio nadu da će Švajcarska ovu odluku vrlo brzo preispitati.

"Takva odluka predstavlja izraz netolerancije, a ja ne podržavam netrpeljivost. Izgradnja minareta nije velika stvar. Da li to predstavlja uvredu u zemlji planina gde ima visokih građevina", upitao je Kušner.

Desničarska Slobodarska stranka (PVV) u Holandiji saopštila je danas kako će zatražiti od holandske vlade da održi referendum o zabrani gradnje minareta, nakon sličnog glasanja u Švicarskoj.

"Pozvaćemo vladu da omogući sličan referendum u Holandiji",
izjavio je lider PVV-a Geert Wilders za holandske dnevne novine Volkskrant, prenela je DPA.

Slobodarska stranka, poznata po kritikama islama i imigranata, trenutno ima devet mesta u 150-članom parlamentu.

Ankete javnosti pokazuju da bi stranka kada bi se izbori održali danas, osvojila 27 mesta, što bi je učinilo drugom po veličini nakon hrišćanskih demokrata koji imaju 35 mesta.
XS
SM
MD
LG