Dostupni linkovi

Entitetsko vakcinisanje u Bosni i Hercegovini


Da bi neka vakcina, pa i ona protiv COVID-a 19, bila stavljena u promet u Bosni i Hercegovini (BiH), neophodno je da je odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva.
Da bi neka vakcina, pa i ona protiv COVID-a 19, bila stavljena u promet u Bosni i Hercegovini (BiH), neophodno je da je odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Neću se vakcinisati, ne vjerujem u te vakcine uopšte, kaže Banjalučanin Mladen na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li bi primio rusku vakcinu Sputnjik V.

Ta vakcina u Republiku Srpsku (RS) interventno stiže krajem februara, a već od marta bi u tom bosanskohercegovačkom entitetu trebalo da počne vakcinisanje, potvrdio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković, u utorak 5. januara, na konferenciji za novinare.

Da bi neka vakcina, pa i ona protiv COVID-a 19, bila stavljena u promet u Bosni i Hercegovini (BiH), neophodno je da je odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva. Ukoliko Agencija odobri vakcinu, to znači da ta institucija posjeduje kompletnu dokumentaciju o proizvođaču, zastupniku proizvođača u BiH, podatke o odgovornoj osobi za stavljanje vakcine u promet, kao i kompletnu dokumentaciju kvaliteta vakcine, navodi se na zvaničnoj web stranici Agencije.

No, postoji i presedan, odnosno mogućnost interventnog uvoza vakcina. To podrazumijeva da vakcina može biti uvezena na osnovu odobrenja entitetskog ministarstva zdravstva (Federacije BiH i Republike Srpske) i u tom slučaju ne posjeduje dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Bosna i Hercegovina nema državno ministarstvo zdravstva, jer je ova oblast u nadležnosti entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska), i Brčko distrikta (posebna administrativna jedinica), odnosno deset kantona na nivou Federacije BiH.

I drugi Banjalučani nepovjerljivi prema vakcini

Banjalučanka Dara takođe kaže za RSE da nema povjerenja u vakcine.

„Za sada se neću vakcinisati, ali ću razmisliti. Nemam šta reći za rusku vakcinu, baš zbog toga što njenu djelotvornost nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija“, navodi ona.

Tatjana, pak, ne vjeruje u djelotvornost ni evropskih, ni ruskih vakcina.

„Ne bih se vakcinisala, jer smatram da je kratak rok da se ispita djelotvornost vakcina“, rekla je Tatjana za RSE.

Za razliku od Republike Srpske, u drugom bh. entitetu, Federaciji BiH (FBiH) ruska vakcina Sputnjik V se neće naći na tržištu.

„Federalno ministarstvo zdravstva nema zakonske mogućnosti za direktne pregovore s proizvođačima i nabavku vakcina tim putem, što uključuje i nabavku ruske vakcine“, navodi se u odgovoru na upit RSE iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Dvije ture vakcina za cijelu BiH

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.

COVAX mehanizam obuhvata 186 zemalja, a koordinira ga Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo je Ugovor sa COVAXOM 18.septembra 2020. godine. Direktnu komunikaciju sa GAVI-jem vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

„Federacija BiH je pozvana od državnih organa da pristupi ovom mehanizmu nabavke što je uradila, te je Federalno ministarstvo zdravstva ispunilo sve potrebne obaveze, odnosno prvobitno uplatilo avans, a potom i preostala finansijska sredstva za nabavku 800.000 doza vakcina kroz COVAX mehanizam za Federaciju BiH. Federacija BiH je iskazala potrebe za nabavku vakcina i putem EU mehanizma nabavke“, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva za RSE u odgovoru na upit da li će Federacija BiH naručivati ruske ili neke druge vakcine mimo COVAX mehanizma.

Doktor Kenan Arnautović nakon što je primio vakcinu: 'Nema drugog lijeka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00

Druga porudžbina odnosi se na nabavku vakcina Sputnjik V, koje je Republika Srpska uputila ka Rusiji. Ova vakcina je u Rusiji registrovana u avgustu 2020.godine, ali još je nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, niti Evropska agencija za lijekove (EMA).

Inače, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o odobravanju dva miliona konvertibilnih maraka (oko milion eura) za plaćanje zavisnih troškova nabavke vakcina, na sjednici krajem 2020. godine.

Pritisci predstavnika vlasti

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) uputila je 5.januara u parlamentarnu proceduru inicijativu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Denisa Zvizdića, kojom se zadužuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina.

Prema ovoj inicijativi, od nadležnog ministarstva se traži da nabavi vakcine za najugroženije kategorije stanovništva od kompanija koje su dobile odobrenje Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv korona virusa.

Zvizdić je 30. decembra na svom Twitter nalogu objavio dokument koji je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH.

On navodi da se u direktne pregovore može ići s kompanijama koje su dobile odobrenje od Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv korona virusa.

„Ako budemo zavisili samo od COVAX instrumenta, realno je za očekivati da ni u 2021. godini nećemo pandemiju korona virusa moći staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu", napisao je Zvizdić u inicijativi.

Iz Komisije za ljudska prava PSBIH navode da je potrebno u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv COVID-a 19, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Istovremeno, član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je 4. januara pojašnjenja oko procesa nabavke vakcina protiv korona virusa. Komšić je pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju i ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević da građanima pojasne „konfuziju u vezi sa nabavkom vakcina putem COVAX i EU mehanizma“.

„Građanima Bosne i Hercegovine nisu potrebna dosadna saopćenja iz kabineta ministrice civilnih poslova Gudeljević, nego je potrebno da vakcine što prije stignu u Bosnu i Hercegovinu. Još jednom pozivam ministricu Gudeljević i predsjedavajućeg Vijeća ministara da problem sa kašnjenjem vakcina shvate krajnje ozbiljno“, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić za RSE.

Prethodno se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH) oglasilo saopštenjem za javnost u vezi sa vakcinom protiv COVID-19, u kojem su podsjetili „da se odluke u vezi sa nabavkom vakcina donose u koordinaciji sa nadležnim zdravstvenim vlastima oba entiteta, te Brčko distrikta na osnovu njihovih potreba“.

Iz Ministarstva su, također, pojasnili kako je Bosna i Hercegovina naručila vakcine Pfizer- BioNTech i Moderna proizvođača, uz napomenu da je vakcina Pfizer- BioNTech dobila potrebna odobrenja Evropske agencije za lijekove. Ista Agencija je u srijedu (6. januar) u Amsterdamu odobrila i vakcinu protiv COVID-a 19, američkog proizvođača Moderna.

Pfizer nudi direktnu nabavku vakcina

Iz kompanije Pfizer za RSE su rekli kako je ova kompanija obezbijedila sve neophodne informacije o Pfizer- BioNTech vakcini i dostavila ih svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

„Konstantno smo na raspolaganju i ulažemo maksimum napora kako bismo sa svoje strane učinili sve da vakcina u BiH dođe u najkraćem roku“, rekao je Mirza Vlajčić, direktor Pfizera u BiH.

Dodaje kako je ova kompanija nedavno dostavila Ministarstvu civilnih poslova BiH najnovije informacije koje se odnose za protokole koji su sastavni dio procesa vakcinacije.

„To uključuje logistiku, transport, vakcinisanje, obuku i mnogo drugih detalja koji su krucijalni kako bi se osigurala vakcinacija na najvećem mogućem levelu, uz poštivanje svih smjernica“, objašnjava Vlajčić.

COVID-19: Trenutak koji je čekao cijeli svijet
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Ministarstvo civilnih poslova BiH tražilo je pomoć i od ambasadora Evropske unije (EU) u BiH Johana Sattlera. Nadležna ministrica Ankica Gudeljević od Sattlera je na sastanku, 5.januara zatražila „da svojim autoritetom u EU ubrza proces dopreme vakcina za BiH“.

Sattler je istakao da se BiH među prvima prijavila za vakcine i da ih definitivno neće posljednja dobiti.

U pismu koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uputila zdravstvenim radnicima 21.decembra 2020.godine se navodi da „prije aplikacije vakcine, trebaju biti upoznati po kom osnovu je vakcina na tržištu i koje pravno lice ili institucija je dužna da obezbijedi sve potrebne informacije“.

„Prilikom prijema vakcina od veleprometnika, zahtijevajte ispis hladnog lanca ili drugi validan dokaz kako bi bili sigurni da je vakcina ispravno čuvana i transportovana do isporuke u vašu zdravstvenu ustanovu. U protivnom, nepravilno čuvana vakcina neće moći ispoljiti svoje djelovanje na pravi način, može dovesti do masovnih komplikacija koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne“, navodi se u pismu i dodaje da će vakcina biti djelotvorna i spriječiti bolest samo ako je očuvan njen kvalitet i aktivnost.

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata (podatak od 6. januara) evidentirano je 760 novozaraženih korona virusom, dok je od posljedica zaraze preminulo 26 osoba. Ukupno, od početka pandemije, u BiH od COVID-a 19 umrlo je više od 4.000 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG