Dostupni linkovi

Prve posljedice Brexita: Drastičan pad britanske funte


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Britanska funta pala je u srijedu na najniži nivo za 31 godinu prema dolaru u trgovanju u Aziji, zbog nesigurnosti oko posljedica odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije.

U trgovanju na azijskim berzama funta je vrijedila 1,27 prema dolaru.

Na tokijskoj berzi i euro je malo izgubio na vrijednosti u odnosu na dolar i na japanski jen.

Jedino je šangajski kompozitni indeks bio u plusu od 0,1 posto, dok su berze u Indoneziji, Indiji, Singapuru, Maleziji i Filipinima zatvorene zbog praznika.

"Britanska funta bilježi slabe performanse poslije loših ekonomskih pokazatelja u Velikoj Britaniji, uključujući usporavanja aktivnosti u sektoru usluga", rekao je ekonomista Erik Vilorija (Eric Viloria) iz banke Wells Fargo.

Ocjenjuje se da je usporavanje sektora usluga u junu posljedica neizvjesnosti oko odluke o izlasku iz Evropske unije donesene na referendumu 23. juna.

Funta je sada izgubila 14 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar od 1,50, koliko je vrijedila uoči objavljivanja rezultata referenduma, navodi BBC.

Novi pad britanske valute uslijedio je poslije odluke dva fonda da blokiraju povlačenje sredstava i jučerašnjeg upozorenja banke Engleske da su počeli da se primjećuju rizici za finansijsku stabilnost poslije glasanja o Brexitu.

U izvještaju Komisije za finansijsku politiku ove banke navodi se da će finansijska stabilnost zemlje u budućnosti biti suočena sa "izazovima".

Banka Engleske olakšala je kapitalne uslove za komercijalne banke da bi olakšala davanje kredita, a analitičari smatraju da je ova institucija spremna da dodatno olabavi monetarnu politiku kako bi podržala britansku ekonomiju.

Menadžeri fondova Standard Life i Aviva odlučili su da zaustave mogućnost povlačenja novca iz britanskih fondova za nekretnine. Oni su naveli da su visoki nivoi neizvjesnosti izazvani britanskim referendumom naveli investitore da povlače velike količine novca.

Finansijska tržišta su bila potresena odlukom za Brexit prije dvije sedmice. Tada su izgubljene hiljade milijardi dolara na globalnim tržištima akcija, a valute su bilježile jake padove. Tržišta su od tada povratila određene gubitke, uz spekulacije da će centralne banke pojačati mjere podsticaja, kako bi stabilizovali tržišta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG