Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Posjeta Si Đinpinga Srbiji; Kineske nadzorne kamere šire se Istočnom Evropom; Putinova inauguracija za novi mandat


​​​​​​​Na autoputu postavljene su zastave Kine i Srbije uoči pojsete kineskog predsjednika Si Đinpinga, 6. maj 2024.
​​​​​​​Na autoputu postavljene su zastave Kine i Srbije uoči pojsete kineskog predsjednika Si Đinpinga, 6. maj 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Zaista je interesantno kako su se Francuska, Srbija i Mađarska našle u istom košu, ocijenila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Theresa Fallon, direktorica Centra za Rusiju i Euroazijske studije komentarišući evropsku turneju kineskog predsjednika Si Đinpinga. Ukazuje da je razumljivo to što je turneju započeo u Francuskoj, na 60. godišnjicu diplomatskih odnosa dvije zemlje. Si Đinping posjetu Srbiji započinje 7. maja, u čemu Fallon vidi snažnu simboliku, s obzirom na to da je tog dana 1999. u NATO bombardovanju pogođena zgrada kineske ambasade u Beogradu.

RSE istraživanje

Zemlje Srednje i Istočne Evrope kupile su milione nadzornih kamera kineske proizvodnje u posljednjih pet godina, uprkos sigurnosnim propustima uređaja i labavoj praksi proizvođača u vezi s prikupljanjem podataka i vezama s kineskom državom, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa u devet zemalja.

Izvještavanje RSE otkriva sve veću upotrebu kamera kineske proizvodnje u zemljama koje su ili članice Evropske unije i NATO-a ili se žele pridružiti ovim zajednicama zemalja, i gdje se vlade koje paze na budžete sve više okreću pristupačnim kineskim kompanijama koje subvencionira država.

Iako javne nacionalne baze podataka za nadzorne kamere ne postoje za većinu zemalja, dostupni podaci i izvještaji RSE pokazuju da su Dahua i Hikvision, dvije kineske kompanije u djelomičnom državnom vlasništvu koje su među vodećim svjetskim dobavljačima TV opreme i kamera za nadzor, dominantne na tržištima u Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji, Moldaviji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Bugarskoj i Gruziji.

Balkan na RSE

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte da se proces normalizacije odnosa sa Srbijom ne smije miješati sa pitanjem članstva Kosova u Vijeću Evrope. Ako se pomiješaju, rekao je Kurti, nanijela bi se šteta dijalogu za normalizaciju odnosa koji se vodi u Briselu, ali i Vijeću Evrope kao instituciji očuvanja i podsticanja demokratije i ljudskih prava.

Američki State Department navodi da specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar narednih sedmica prelazi na novu funkciju. Nije rečeno šta će biti novo Escobarovo zaduženje. Escobar je na funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, došao u septembru 2021. godine. Do tada je bio zamjenik ambasadora SAD u Beogradu, gdje je ranije obavljao i funkciju otpravnika poslova. Osim u Beogradu, radio je u diplomatskim misijama u Podgorici i Banjaluci.

Tokom posjete Njemačkoj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zahvalio se predsjedniku te zemlje Franku Walteru Steinmeieru za podršku u borbi protiv negiranja genocida, govora mržnje i veličanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Njemačka je jedna o zemalja koje su inicirale usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Još nije poznat datum kada će se ta tačka naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.

Arnaudija, posljednja obnovljena od u ratu porušenih 16 džamija u Banjaluci, biće svečano otvorena 7. maja, na dan njenog rušenja 1993. godine, kada se obilježava i Dan džamija. Obnova je trajala sedam godina, te koštala, prema podacima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, oko šest miliona maraka (oko tri miliona eura).

Murali umjetnica i naučnica značajnih za emancipaciju žena kroz istoriju Srbije od nedavno krase gradove širom zemlje. "Izuzetne žene" naslikane su na ulicama mjesta u kojima su ostavile najveći trag. Cilj ovog projekta Ambasade Holandije u Srbiji je osnaživanje žena i poboljšanje njihovog položaja u današnjem društvu. Namjera je i da se kroz uličnu umjetnost koja je dostupna svima žene osnaže, da se poboljša njihov položaj, podstaknu rodna ravnopravnost, sloboda izražavanja i LGBT prava.

Svoje mjesto na zidu zgrade u centru Beograda našla je feministkinja i partizanka Mitra Mitrović, tridesetih godina prošlog vijeka urednica lista 'Žena danas', jedna od osnivačica Omladinske sekcije Ženskog pokreta, i prva ministarka prosvjete nakon Drugog svjetskog rata.
Svoje mjesto na zidu zgrade u centru Beograda našla je feministkinja i partizanka Mitra Mitrović, tridesetih godina prošlog vijeka urednica lista 'Žena danas', jedna od osnivačica Omladinske sekcije Ženskog pokreta, i prva ministarka prosvjete nakon Drugog svjetskog rata.

Rat Izraela u Gazi

Izraelski zvaničnik rekao je da u Gazi nije dogovoren prekid vatre, nakon što je Hamas 6. maja rekao da je prihvatio prijedlog egipatskih i katarskih posrednika u sukobu između Izraela i Gaze. Izraelski zvaničnik koji je želio ostati anoniman je rekao da je prijedlog koji je Hamas prihvatio "omekšana" verzija egipatskog prijedloga, koji uključuje "dalekosežne" zaključke koje Izrael ne može prihvatiti. Ranije je Hamas, kojeg EU i SAD smatraju za terorističku organizaciju, rekao da je njegov šef Ismail Haniyeh obavijestio katarske i egipatske posrednike da je grupa prihvatila njihov prijedlog o prekidu vatre. U saopštenju nisu navedeni detalji sporazuma.

Hamasova objava sporazuma došla je nekoliko sati nakon što je Izrael naredio evakuaciju dijelova Rafe, grada na južnom rubu Gaze koji je služio kao posljednje utočište za oko polovicu od 2,3 miliona stanovnika Gaze. Šta o izraelskoj naredbi kažu Palestinci?

Prizor iz grada Rafe, nakon izraelskih napada, 6. maja 2024.
Prizor iz grada Rafe, nakon izraelskih napada, 6. maja 2024.

Ujedinjene nacije su istakle važnost slobode medija nakon odluke Izraela da zabrani rad televizijske kuće Al Jazeere u zemlji. "Čvrsto se protivimo bilo kakvoj odluci o ukidanju slobode medija", rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric u New Yorku. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je njegov kabinet jednoglasno izglasao zatvaranje televizijske kuće Al Jazeere u Izraelu.

Rat u Ukrajini

Rusija, ljuta zbog, kako kaže, "provokativnih" izjava sa Zapada, zaprijetila je uzvratnim potezima "unutar Ukrajine i šire", kao i planovima za izvođenje vojnih vježbi s taktičkim nuklearnim oružjem koje je Evropska unija nazvala "neodgovornim". Otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali i pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata, a zapadni saveznici Kijeva daju svoju podršku Ukrajini da odbije nadmoćnije ruske snage.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da očekuje da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala rat te države protiv Ukrajine. Von der Leyen je, nakon trilateralnog sastanka sa francuskim i kineskim predsjednicima Emmanuelom Macronom i Si Đinpingom kazala da susret odražava važnost koju pripisuju odnosima EU i Kine. Ona je, kako se navodi na sajtu Evropske komisije, rekla da su razmijenili mišljenja o geopolitičkoj situaciji, kao i da su posebno razgovarali o Ukrajini i sukobima na Bliskom istoku.

Glavna obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane izvijestila je da je službenik ruske popravne kolonije u Berdjansku, gradu okupiranom od ruskih snaga, koji je bio upleten u navodno mučenje Ukrajinaca, "eliminisan". Ministarstvo je, ne preuzimajući direktnu odgovornost, navelo da je automobil, koji je pripadao Jevgeniju Ananjevskom, eksplodirao 5. maja. Ruski istražni odbor potvrdio je smrt službenika popravne kolonije u eksploziji automobila u Berdjansku u Zaporiškoj oblasti, ne navodeći njegovo ime.

Svijet

Istovremeno opčinjeni fudbalskom manijom i političkom krizom oko demokratskih vrijednosti, gruzijske težnje za pridruživanjem Evropi – na terenu i Evropskoj uniji – sve su više isprepletene. Gruzijski fudbaleri pojavili su se kao državni heroji nakon dramatične pobjede nad Grčkom u kvalifikacijama za Euro 26. marta. Sada neki reprezentativci snažno govore protiv ponovnog uvođenja nacrta zakona o "stranim agentima" i nasilnog policijskog gušenja protesta koji su organizovani protiv tog zakona.

Šta ima?

U podcastu o aktuelnim dešavanjima u BiH poslušajte više o čemu će danas raspravljati Vijeće ministara BiH. Biće riječi i o otvaranju posljednje obnovljene od 16 srušenih džamija u Banjaluci, te o književno-scenskom događaju posvećenom Abdulahu Sidranu, najavljenom večeras u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG