Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: 'Propalo' glasanje o smjeni gradonačelnika na sjeveru Kosova; Povlačenje američkih trupa iz Nigera


Biračko mjesto u naselju Bošnjačka mahala u Sjevernoj Mitrovici, 21. april 2024.
Biračko mjesto u naselju Bošnjačka mahala u Sjevernoj Mitrovici, 21. april 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Albanski gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova imaće najmanje još godinu dana sigurne vlasti ukoliko ih u nedelju ne smjene pripadnici srpske zajednice, kazao je za RSE prije glasanja Eugen Cakolli iz Kosovskog demokratskog instituta. Ukazao je još da ukoliko glasanje za smjenu gradonačelnika 21. aprila ne bude uspješno, nova inicijativa ne može da se pokrene u narednih 12 mjeseci. S druge strane, politikolog Ognjen Gogić ocjenjuje da bi ostanak na vlasti albanskih gradonačelnika mogao da produbi krizu i ponovo podigne tenzije na terenu.

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će Generalna skupština Ujedinjenih nacija raspravljati početkom maja. Sagovornici su bili Neven Anđelić, profesor Regent’s Univerziteta u Londonu, i Vedran Džihić, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beču. Bilo je riječi o tome zašto se, nakon ruskog veta na Rezoluciju o Srebrenici 2015. godine u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, čekalo devet godine da se ponovo pokrene njeno donošenje, kako Aleksandar Vučić i Milorad Dodik uporno tvrde da će, ako Rezolucija bude usvojena, cijeli srpski narod biti proglašen genocidnim iako se u nacrtu Rezolucije ne pominju ni Srbija, ni srpski narod.

Vlada Crne Gore se koleba po pitanju kosponzorstva Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, iako je to pitanje poštenog odnosa prema prošlosti i odgovornosti prema onome što se desilo, ocijenila je za RSE građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić. Desetine nevladinih organizacija i javnih ličnosti zatražile su od Vlade 16. aprila da bude kosponzor Rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu.

Sa pozicije šefa diplomatije Bujar Osmani, koji je i kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije na predstojećim izborima, proteklih je dana otvorio nekoliko važnih pitanja vanjske politike. Sjeverna Makedonija će biti kosponzor rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN) i treba da se povuče iz regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", dio je odluka i prijedloga koje je Osmani pokrenuo proteklih dana sa govornice Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Srbiji je aktiviran sistem Pronađi me, putem kojeg su građani, od SMS poruka do bilborda i autoputa, obaviješteni da se za djevojčicom traga. U BiH ovakvog sistema nema, mada se godinama govori o uvođenju onog po uzoru na američki „Amber alert“. U magazinu TV Liberty saznajte zašto još nema sistema jedinstvenog alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djeteta i hoće li na kraju svaki entitet imati svoj.

U video priči Žene na istoku Srbije blokiraju kineski rudnik pogledajte kako mještanke sela Krivelj od januara blokiraju put ka rudniku "Novo Cerovo", u vlasništvu kineske kompanije "Ziđin Koper". Vukosava Radivojević (78) redovna je na barikadama u ovom selu.

Pogledajte i video kako je Vareš profitirao zbog novog rudnika, ali ne i okoliš.

Kriza na Bliskom istoku

Djevojčica je rođena iz utrobe majke, koja je sa suprugom i kćerkom ubijena u izraelskom napadu na Rafah u Pojasu Gaze, gdje je 19 osoba poginulo tokom noći u intenzivnim udarima, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici. Oni su 21. aprila naveli da je u izraelskim vojnim udarima u posljednja 24 sata ubijeno 48 Palestinaca i ranjeno 79 drugih širom Pojasa Gaze. Na većoj od dvije palestinske teritorije - Zapadnoj obali - koju je okupirao Izrael, izraelski zvaničnici su rekli da su vojnici ubili dva Palestinaca koji su u nedjelju pokušali pucati i izvršiti napad nožem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će se boriti protiv uvođenja sankcija bilo kojoj izraelskoj vojnoj jedinici nakon što su mediji objavili da Washington planira takav korak protiv jednog bataljona zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Istovremeno, izraelski premijer je kazao da će vojska u "narednim danima pojačati politički i vojni pritisak na Hamas". Govoreći uoči jevrejskog praznika Pesaha koji počinje u ponedjeljak, izraelski čelnik je rekao da je Hamas "odlučno odbacio sve prijedloge za oslobađanje talaca".

Sjedinjene Države su upozorile da će uvesti nove sankcije Iranu nakon njegovog napada bez presedana na Izrael. Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da će nove sankcije Teheranu, koje bi mogle biti usmjerene na smanjenje kapaciteta zemlje za izvoz nafte, mogle doći za nekoliko dana. Kongresni republikanci također razmatraju niz zakona o Iranu. Koje je sankcije SAD uveo Iranu i šta Washington još može učiniti?

Palestinska djeca sjede među ruševinama u Rafahu, južno područje Pojasa Gaze, 21. april 2024.
Palestinska djeca sjede među ruševinama u Rafahu, južno područje Pojasa Gaze, 21. april 2024.

Rat u Ukrajini

Američki plan pomoći Ukrajini koji je u subotu izglasao Predstavnički dom pokazuje da Ukrajina neće biti "drugi Afganistan", ocijenio je u nedjelju ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski. S druge strane, portparolka Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je da američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalnu krizu. Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u subotu plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrijednosti od 95 milijardi dolara. Odluka bi bi sljedeće trebalo da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa. Iz tog plana, više od 60 milijardi dolara namijenjeno je Ukrajini.

Ukrajinska vojska je izvijestila u nedjelju da je pogodila i oštetila jedan od najstarijih ruskih spasilačkih brodova u Sevastopolju, bazi ruske crnomorske flote na okupiranom Krimu.

Svijet

Sjedinjene Države su pristale na zahtjev vlade Nigera za povlačenjem američkih trupa iz zemlje što bi, smatraju stručnajci, moglo poremetiti američku protuterorističku i sigurnosnu politiku u burnoj afričkoj regiji Sahela. Odluka o okončanju vojnog sporazuma je kulminacija prošlogodišnjeg vojnog udara koji je zbacio demokratski izabranu vladu u zemlji koja paralelno produbljuje svoje veze s Rusijom, pišu svjetski mediji.

Očajnički tražeći posao tri migranta iz Tadžikistana našli su se u industriji turskih sapunica radeći kao sporedni glumci i kaskaderi. Dvojica od njih kažu da su došli u Tursku da rade "bilo koji posao" kako bi preživjeli.

Post Scriptum

"Postupaj tako da maksima tvoje volje može važiti kao princip opšteg zakonodavstva", glasi Kantov kategorički imperativ. Na 300. godišnjicu rođenja najoriginalnijeg novovjekovnog mislioca, treba se prisjetiti i njegove ideje "Vječnog mira" o svjetskoj federaciji slobodnih država, što je preteča Ujedinjenih nacija i Evropske Unije. Istina je da su prosvjetiteljski mislioci iz 18. vijeka naivno vjerovali u neprekidni progres čovječanstva zasnovan na razumu. To su dovele u pitanje tragedije iz dva svjetska rata. To znači da smo daleko od ostvarenja Kantove ideje "Vječnog mira".

Tražimo odgovore

Francuska je početkom marta na koncertu Depeche Mode testirala video nadzor koji pokreće tehnologija vještačke inteligencije koja će biti postavljena tokom Olimpijskih igara. Test je dobio prolaznu, uspješnu ocjenu. Zakon koji je 2023. godine donesen u Francuskoj dopušta upotrebu videonadzora vještačke inteligencije tokom probnog perioda koji pokriva Olimpijadu. Borci za prava upozoravaju da tehnologija predstavlja prijetnju građanskim slobodama.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte: Kako će vještačka inteligencija Olimpijadu u Parizu učiniti sigurnijom?

Šta ima?

U prvom ovosedmičnom podcastu poslušajte o sjednici Vijeća ministara BiH. Dan je planete Zemlje. U Roterdamu se održava Svjetski energetski kongres.

Šta ima još...

Za kraj pogledajte video priču o lokalnom majstoru iz Bijeljine koji već decenijama ručno izrađuje drvene lule. Izrađene su od fosilnog drveta koje je stotinama godina bilo pod vodom. Ne postoje dvije iste kreacije majstora Milovana Petričevića.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG