Dostupni linkovi

Raste dolar, rastu i dugovi


Izgradnja autoputa Bar – Boljare
Izgradnja autoputa Bar – Boljare

Izgradnja prve dionice autoputa Bar – Boljare koja je, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, dijela nevladinog sektora i opozicije, projekat od starta preskup za Crnu Goru, po svemu sudeći će, zbog rasta vrijednosti dolara, biti značajno skuplji nego što se u prvi mah računalo.

Uvećanje duga u eurima je već do sada premašilo jednu petinu.

Oktobra 2014. Crna Gora je od kineske Exim banke dobila kredit za gradnju prve faze autoputa Bar – Boljare od 688 miliona eura, a danas ta suma, ne računajući kamate, vrijedi 820 miliona eura što predstavlja uvećanje veće od 20 posto.

Razlog za poskupljenje kredita je činjenica da je on obračunat u dolaru koji već neko vrijeme bilježi konstantan rast vrijednosti.

Međutim, uprkos ovom trendu, ali i analizama vodećih svjetskih banaka koje smatraju da postoji mogućnost da tokom naredne godine vrijednost dolara premaši paritet dolara i eura koji bi se mogao dogoditi već do kraja ove godine, Vlada se u odnosu na problem drastičnog poskupljenja zaduženja za gradnju autoputa ponaša pasivno.

Od Ministarstva finansija danas nijesmo dobili odgovor na pitanje – da li Ministarstvo i Vlada imaju u vidu rast kursa američkog dolara i njegov uticaj na zaduženje za gradnju prve dionice autoputa Bar – Boljare i da li postoji plan za amortizovanje drastičnog poskupljenja kredita uzetog od kineske Exim banke za te potrebe.

Ranije je iz Ministarstva finansija uopšteno saopšteno da će se "u narednom periodu naći najpovoljniji mehanizam za zaštitu od kursnog rizika u aranžmanu sa Exim bankom, najkasnije do početka otplate glavnice kredita".

Ponašanje Vlade u odnosu na problem kredita obračunatog u dolarima, funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, Aleksandar Damjanović smatra nepromišljenim.

"Moglo se desiti i suprotno – da euro raste u odnosu na dolar i da sada budemo zadovoljni. Međutim, radi se o izuzetno velikoj sumi i dugom roku otplate da bi se tako olako prešlo preko potrebe zaštite od rasta vrijednosti dolara", kaže Damjanović koji je na to upozoravao 2014. godine, kada je Skupština odlučivala o ovom aranžmanu.

Tada je, navodi Damjanović, ukazivano na mogućnost da se dolar i euro izjednače, ali je još veći problem kakav će odnos američke i evropske valute biti po isteku grejs perioda 2020. godine kada počne otplata.

"Još je veći problem činjenica da ćemo taj kredit otplaćivati do 2034. do kada će sigurno doći do velikih pomjeranja. Moralo se razmišljati o činjenici da čak i veoma blago pomjeranje kursa dolara može poništiti efekte niske kamatne stope. Nije se razmišljalo ni o brojnim poreskim povlasticama izvođaču radova", ocijenio je Damjanović.

Mapa autoputa Bar – Boljare, Crna Gora
Mapa autoputa Bar – Boljare, Crna Gora


Ugovorom, sklopljenim sa kineskom kompanijom CRBC, predviđena je gradnja 40 kilometara autoputa koja se pruža od sjevernog oboda Podgorice i dalje ka sjeveru, što je samo četvrtina cjelokupne trase.

Sa kineskom Exim bankom je sklopljen ugovor o kreditu izražen u dolarima koji je u trenutku sklapanja posla, preračunat u eure, vrijedio 688 miliona, uz uslov da država obezbijediti još 15 posto od ukupne sume, odnosno, 120 miliona eura.

Obezbijeđena je niska kamata od svega 2 posto sa grejs periodom od šest godina ali je, s obzirom na globalne ekonomske trendove, već sada izvjesno da će zbog rasta vrijednosti dolara, cijena gradnje četvrtine autoputa biti značajno veća od prvobitne.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kaže da se "iz Vlade neprestano ponavlja ista priča kako nas to neće mnogo opteretiti".

"Mislim da je stvar upravo suprotno, odnosno, da će to dolarsko zaduženje dodatno opteretiti naš javni dug. Povećaće se i cijena gradnje autoputa, a znamo da se ne radi ni o cijelom autoputu, već samo jednom malom dijelu koji neće proizvesti značajniji povratni finansijski efekat", rekao je Lekić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG