Dostupni linkovi

Oproštaj od Bude Vukobrata: Bio je veliko srce redakcije


U prisustvu obitelji, rodbine i brojnih kolega i prijatelja u Sarajevu je danas sahranjen Budo Vukobrat, dugogodišnji novinar i urednik Radija Slobodna Evropa. Budo Vukobrat preminuo je 14. marta u 69. godini života.

U dvorani Media centra u Sarajevu obitelj i veliki broj kolega i prijatelja prisustvovao je komemoraciji u znak sjećanja na doajena bh. novinarstva Budu Vukobrata.

Novinar Mehmed Agović prisjetio se dana koje je sa Budom dijelio na Televiziji Sarajevo:

"Kao mlad telelevizijski novinar prvi profesionalni savjet o tom mediju i načinu novinarskog izražavanja i timskog rada u njemu dobio sam upravo od kolege Bude Vukobrata. Njegova podrška i naš kasniji zajednički rad ostavio je trajan trag u mojoj novinarskoj karijeri i, naravno, neprekidan kontakt svih proteklih godina."

Budo Vukobrat ostavio je duboki pečat na medijskoj sceni Bosne i Hercegovine, kazao je predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković:

"Za nas koji još, kako je Budo volio reći, okrećemo teški medijski točak, njegovo profesionalno iskustvo predstavlja primjer kako biti i ostati svoj na tako trnovitom putu kakav je novinarski, jer je kolega Budo prošao sve faze i kako to obično kažemo, ostao ono što je bio – čovjek i profesionalac."

Posljednjih 18 godina Budo Vukobrat radio je za Radio Slobodna Evropa, bio je svakodnevno angažiran na novinarskim i uredničkim poslovima radio emisija i magazina TV Liberty, a publika ga posebno pamti po nedjeljnoj emisiji iz kulture.

U ime novinara Radija Slobodna Evropa od velikog kolege i mentora oprostila se Marija Arnautović:

"Nemoguće je na ovom mjestu, sada, reći ko je svima nama bio čika Budo, kako smo ga većina zvali u redakciji. Ja bih rekla – nenametljivo srce redakcije koje je kucalo za svakog od nas kada nam je to bilo potrebno. On bi se sjetio toga - ja sam čula ovdje, neko mi je rekao - da je posljednji sat zime, a prvi sat proljeća i nekako mi je drago da se baš u tom satu opraštamo od ovog velikog čovjeka."

Karijera doajena

Budo Vukobrat rođen je 1948. godine u Bosanskoj Gradišci. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu.

Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter u Televiziji Sarajevo. Do 1993. godine u ovoj TV kući je prošao sve profesionalne faze, od novinara-saradnika do samostalnog urednika-komentatora. Gledaoci ga najviše pamte kao urednika Dnevnika, a uređivao je i specijalizovane magazinske emisije iz političkog života i kulture.

Godine 1993. postao je dopisnik Radio Broda i Nove Makedonije iz Sarajeva. Objavljivao je tekstove u beogradskom magazinu "Vreme" i skopskom "Aktuelu".

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Skopja, postao je godinu kasnije, a 1999. prešao je u Biro RSE u Sarajevu.

Od tada, u programima Radija Slobodna Evropa, bio je svakodnevno angažovan na novinarskim i uredničkim poslovima radio emisija i magazina TV Liberty. Bio je aktivan u radu novinarskih udruženja i projektima koji su afirmisali profesionalne i etičke standarde u novinarstvu.

Posljednji redovni intervju kolege Bude Vukobrata ponedjeljkom objavljen na portalu RSE možete pročitati OVDJE, a arhivu objavljenih radova OVDJE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG