Dostupni linkovi

Lideri iz RS najavljuju bojkot institucija BiH i sastanak sa Beogradom


Nakon najave da će Bosna i Hercegovina podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije iz 2007. godine, politička situacija sve se više zaoštrava.

Predsjednici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog nardnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP) Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić najavili su danas da će svi lideri političkih stranaka iz tog entiteta biti sazvani kako bi se raspravljalo o aktuelnoj političkoj krizi, izazvanoj "samovoljom bošnjačkog člana Predsjedništva".

Prema riječima Dodika, do sastanka lidera političkih partija iz RS bi moglo doći u ponedeljak ili utorak.

"SNSD, DNS i SP saglasni su da se što hitnije sazove sjednica Narodne skupštine na kojoj bi se koncipirale politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i donijeli obavezujući zaključci o djelovanju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Interese Republike Srpske potrebno je artikulisati u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i provoditi ih u zajedničkim institucijama BiH", zaključeno je na sastanku.

"Mi želimo da kažemo da bez nas iz RS nema odluka, a to će biti naš prijedlog i u zaključcima Narodne skupštine koja bi se mogla održati u utorak", rekao je Dodik.

Petar Đokić, Milorad Dodik i Marko Pavić: Bez nas iz RS nema odluka
Petar Đokić, Milorad Dodik i Marko Pavić: Bez nas iz RS nema odluka

Sa ovog skupa bi bio zatražen i sastanak sa rukovodstvom Srbije, "kako bi i Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma bila upoznata o situaciji u funkcionisanju institucija BiH i nedvosmislenom kršenju Dejtonskog sporazuma".

Dodik, Pavić i Đokić su, nakon sastanka danas u Banjaluci, ocijenili da je zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije, "u režiji Bakira Izetbegovića, nedvosmislen dokaz da je bošnjačka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe".

"Jednostrani akt bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje ankesa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome počiva BiH", zaključeno je na sastanku.

"Na sceni je ponovo žtrvovanje mira u BiH. Ponašanje Izetbegovića je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i loša poruka. Smatram da još ima vremena da se odustane od toga i da tenzije splasnu, ali mi ne možemo odustati od toga da osudimo takvu praksu", kazao je Pavić.

"Neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH", kazao je Dodik.

"Ovo je trenutak u kojem ne smijemo reagovati emotivno. Ovdje se radi o uzurpaciji institucija BiH od strane Izetbegovića za promociju stavova njegove stranke SDA i njegove politike. Ovo je trenutak gdje se ne smije dopustiti da se nastavi sa takvom politikom koja Bosnu i Hercegovinu gura u suicid i koja može rezultirati njenim potpunim slomom", rekao je Đokić, naglasivši da je uvjeren da Izetbegović ovaj potez nije povukao sam i da postoji još neko ko ne želi stabilnost i mir u BiH.

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

Takođe je izraženo očekivanje da će "Predsjedništvo BiH opozvati ambasadora BiH u Hagu zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka".

Ne(ovlašteno) pisanje Sudu u Hagu

Prethodno je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović optužio predsjedavajućeg ove institucije Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka za neovlašteno djelovanje sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu bez odluke Predsjedništva BiH.

Ivanić je u subotu (18. februara) najavio da namjerava da napiše novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu u kojem će ga obavijestiti da odluka o pokretanju revizije presude protiv Srbije nije odluka BiH.

Izetbegović: Postupak Ivanića predstavljaće "neustavno i vaninstitucionalno djelovanje"
Izetbegović: Postupak Ivanića predstavljaće "neustavno i vaninstitucionalno djelovanje"


"Svako pismo gospodina Ivanića Međunarodnom sudu pravde, za čije upućivanje nije ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, ne predstavlja niti može predstavljati službeni stav Predsjedništva BiH, već isključivo njegov lični stav", navodi Izetbegović u saopštenju.

Naglašava da će takav postupak Ivanića predstavljati "neustavno i vaninstitucionalno djelovanje, odnosno direktno kršenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH i zloupotrebu položaja predsjedavajućeg ove institucije".

Povodom pisma koje je Crnadak uputio Registraru Međunarodnog suda pravde u Hagu, Izetbegović je naveo da ga Predsjedništvo BiH nijednom svojom odlukom nije ovlastilo da u svojstvu ministra inostranih poslova i u ime BiH obavlja bilo kakvu korespondenciju sa ovim sudom.

Dodaje da Ambasada BiH u Hagu ne može, niti smije da Registraru dostavi njegovo pismo koje je primila 14. februara.

Nakon sastanka sa Ivanićem danas u Banjaluci, ministar inostranih poslova BiH Crnadak ocijenio je da je ponašanje Izetbegovića i njegova uputa ambasadorici u Holandiji Mirsadi Čolaković da ne uputi njegovo pismo diplomatskim putem udar na Dejtonski mirovni sporazum i institucije BiH.

"Ako u naredna dva dana, i nakon mog dodatnog poziva, ambasadorica Čolaković ne uputi moje pismo zvaničnim diplomatskim kanalom o tome ću obavijestiti Predsjedništvo BiH. Zatražiću da se o odgovornosti ambasadora raspravlja na Predsjedništvu BiH, a u skladu sa svojim ovlaštenjima pozvaću ambasadoricu na konsultacije", kazao je Cranadak.

S druge strane Izetbegović optužuje ministra inostranih poslova za neovlašteno djelovanje

"Instrukcija kojom je ministar Crnadak naložio ambasadoru BiH u Holandiji da Registraru suda dostavi njegovo pismo, za čije upućivanje nije bio ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, predstavlja tešku zloupotrebu položaja ministra inostranih poslova i Ambasade BiH u Hagu s ciljem davanja zvaničnog državnog karaktera neovlaštenoj korespondenciji sa Međunarodnim sudom pravde koja ne predstavlja zvanični stav BiH", ocijenio je Izetbegović.

Crnadak smatra da ovakvi unilateralne direktive mogu dovesti do potpune paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Igor Crnadak najavljuje mogućnost odlaska u Hag
Igor Crnadak najavljuje mogućnost odlaska u Hag


"Ako za svaki akt iz naših ambasada i naših drugih misija prema međunarodnim organizacijama i bilateralnim tačkama bude potrebna saglasnost Predsjedništva BiH to će značiti praktično njihovu blokadu . Biće nemoguće raditi. Većina međunarodnih aktivnosti BiH će biti paralizovana, a odgovornost će biti na onome ko je nametnuo takav princip", rekao je Crnadak.

Izetbegović u svom saopštenju navodi da ambasadori BiH za svoj rad odgovaraju Predsjedništvu BiH i da ne smiju da preduzmu neku radnju po instrukciju ministra inostranih poslova ukoliko je za nju neophodna odluka ili ovlaštenje Predsjedništva BiH.

Kako mediji u Republici Srpskoj navode Crnadak je nekim `drugim kanalima` dostavio pismo Registraru Međunarodnog suda pravde.

"Ukoliko je Crnadak to uradio on je u tom slučaju preduzeo radnju koja predstavlja neustavno i vaninstitucionalno djelovanje, odnosno kršenje Ustava BiH i zloupotrebu položaja ministra inostranih poslova BiH", navodi Izetbegović i dodaje da takvo pismo ne predstavlja zvaničan stav BiH.

"U mom pismu koje je ovdje ispalo sporno ja iznosim svoja viđenja i određene činjenice. Nisam stvarao nikakve obaveze za institucije BiH ili pravno obavezujuću stvar. U skladu sa zakonom na ovo imam pravo. Zbog toga sam u pravu i Čolakovićeva je morala dostaviti pismo", odgovorio je Crnadak.

Najavio je da će ukoliko u narednih nekoliko dana neko fizičko ili pravno lice u Hagu preda nešto za šta bude tvrdilo da je zahtjev za reviziju presude, namjerava lično da otputuje u Hag i iznese činjenice da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata protiv toga i da niko nema legitimitet da se predstavlja kao agent BiH u Međunarodnom sudu pravde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG