Dostupni linkovi

Šefica njemačke diplomatije: BiH samo jedinstvena i cjelovita može u EU


Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, Sarajevo, 5. mart 2024.
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, Sarajevo, 5. mart 2024.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Annalena Baerbock, poručila je u Sarajevu, 5. marta da Bosna i Hercegovina samo kao jedinstvena i cjelovita može ući u evropsku porodicu.

Baerbock boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini uoči odlučivanja evropskih lidera o otvaranju pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji (EU), najavljenog u drugoj polovini marta.

"Secesionističke fantazije koje žele stavljati kamenje na ovom putu evropskih integracija, te fantazije ćemo jasno imenovati, jer samo zajedničko zalaganje i jedinstvena BiH može da ide na put u EU", poručila je Baerbock nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Baerbock je, uoči posjete, izjavila da se Bosna i Hercegovina nalazi na "ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja".

Konaković je nakon sastanka rekao da pred bh. vlastima ima još mnogo posla.

"Mi smo juče započeli i intenzivno pregovaramo o nekim detaljima zakona o sukobu interesa. I sve ovo što smo do sada uradili nakon uslovne odluke o otvaranju pregovora iz decembra, pokazuje spremnost i opredjeljenost da se evropski put nastavi brže nego što smo ikada putovali", rekao je Konaković.

Ministrica Baerbock trebala bi da se sastane i sa članovima zajedničke parlamentarne komisije za evropske integracije i predstavnicima kolegija oba doma državnog parlamenta.

Rano jutros se ministrica Baerbock susrela sa visokim predstvnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, saopštio je njegov ured (OHR).

Schmidt se u objavi posebno zahvalio ministrici Baerbock za njenu procjenu da je od krucijalnog značaja da vlasti Bosne i Hercegovine sada usvoje paket mjera za integritet izbornog procesa.

Priije posjete Baerbock, dan ranije Sarajevo su posjetili šefovi diplomatije Italije i Austrije, Antonio Tajani i Alexander Schallenberg u Sarajevu.

Od uslova koje je postavila EU krajem prošle godine za otvaranje pregovora, vladajuća koalicija u BiH je dogovorila otvaranje pregovora s Frontexom, graničnom službom Europske unije.

Usvojene su i izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Brisel traži i izmjene Zakona o sudovima BiH i Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Godinu dana kasnije, sa samita lidera država EU je poručeno da će pristupni pregovori biti otvoreni nakon što Bosna i Hercegovina ispuni neophodne uslove.

Sastanak lidera Evropske unije najavljen za 21. i 22. mart.

XS
SM
MD
LG