Dostupni linkovi

SNS najavljuje žalbu zbog poništavanja izbora u opozicionom Šapcu


Lokalni izbori u Srbiji održani su 21. juna 2020. godine
Lokalni izbori u Srbiji održani su 21. juna 2020. godine

Lokalni izbori u Šapcu se ponavljaju zbog niza neregularnosti, odlučila je rano jutros, 25. juna, Gradska izborna komisija (GIK).

GIK je na sednici usvojio prigovore koje je podnela lista "Šabac je naš" aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića zbog nepravilnosti u radu biračkih odbora tokom nedeljnih lokalnih izbora u Šapcu i time poništila održane izbore na svih 100 biračkih mesta.

Na ovu odluku GIK-a, žalba se može podneti Upravnom sudu u roku od 24 sata. Sud konačnu odluku treba da donese u roku od 48 sati.

SNS je, u saopštenju za javnost, najavila da će se uložiti žalbu na odluku GIK-a, a Zelenovića je optužila da pokušava da “prekroji izbornu volju građana”.

“Uvidom u 100 zapisnika sa biračkih mesta konstatovano je da su prigovori zabeleženi na samo tri mesta, od kojih su na dva primedbe imali ćlanovi biračkih odbora iz SNS-a, dok je iz Zelenovićeve stranke zabeležena samo jedan primedba”, stoji u saopštenju naprednjaka, koji dodaju da i međunarodni posmatrači koju su pratili izborni proces nisu imali primedbe na regularnost.

SNS je podnela i krivičnu prijavu protiv predsednika Gradske izborne komisije Budimira Pavlovića, jer GIK građane nije blagovremeno obavestila o rezultatima izbora, odnosno 24 sata po prijemu izbornog materijala.

Podsetimo, GIK se od zatvranja biračkih mesta nije oglašavala, te preliminarni izborni rezultati, kao i procena izlaznosti na lokalnim izborima u Šapcu, nije objavljena.

Jedina najava rezultata došla je iz štaba SNS-a, kada je kandidat naprednjaka za gradonačelnika Šapca Aleksandar Pajić, na svom Tviter nalogu, dan nakon izbora, objavio da je SNS odnela ubedljivu pobedu u Šapcu.

Ko se bori za vlast u Šapcu?

Borba za vlast između SNS i stranke “Zajedno za Srbiju”, koju trenutno vodi Nebojša Zelenović, traje još od dolaska naprednjaka na vlast u Srbiji 2012. godine.

Prvi put je SNS pokušala da vlast preuzme 2014. godine tokom vanrednog stanja zbog poplava u Šapcu.

Tada je Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, smenila tadašnjeg gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića sa mesta predsednika Gradskog štaba za vanredne situacije.

Milošević je odmah nakon toga podneo ostavku, a na čelu grada ga je zamenio njegov stranački kolega Nebojša Zelenović

Druga prilika SNS-a da preuzme vlast u Šapcu došla je na lokalnim izborima 2016. godine, kada je ta stranka i osvojila najveći broj glasova na lokalnim izborima, ali nije uspela da formira vlast, te je ostala u opoziciji.

Tada su vlast formirali dugogodišnji koalicioni partneri, Zelenovićeva stranka “Zajedno za Srbiju” i “Zapadna Srbija” Nemanje Pajića, koja je na ovogodišnjim izborima učestvovala kao lista “Novi tim za Šabac”.

Zelenović kao opozicioni lider

Odnos između SNS-a i Zelenovića dodatno se zaoštrio nakon što je Zajedno za Srbiju, koja je osnovana 2013. godine kada je deo članova u Šapcu istupio iz Demokratske stranke, predvođen funkcionerom demokrata i bivšim ministrom pravde Dušanom Petrovićem, odlučila da pristupi opozicionom Savezu za Srbiju.

Zelenović je, kao jedan od lidera SzS, uz predsednike opština Čajetina i Paraćin, koji su takođe bili iz redova opozicije, pokrenuo raspravu pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i izneo niz optužbi na račun republičke vlasti Srbije, za koju je tvrdio da opstruiše rad lokalnih samouprava koje vode opozicione partije.

Međutim, Zelenović je, u martu ove godine, odlučio da napusti Savez za Srbiju, jer je doneo odluku da učestvuje na lokalnim izborima u Šapcu, uprkos odluci Saveza da bojkotuje ovogodišnje izbore na svim nivoima.

Svoju odluku Zelenović je tada pravdao time da je to jedini način da se građanima Šapca da prilika “da odbrane normalan život u gradu”, optužujući SNS da se nalazi pod kontrolom Milana Ostojića Sandokana, člana kriminalne grupe koja je, kako je tvrdio Zeelenović, “osuđena na 83 godine zatvora zbog pet ubistava, trgovine drogom, reketiranja građana i pljačke pošte“.

Gradska vlast u Šapcu nije se menjala od 2000. godine, kada je DOS pobedio Miloševićevog kandidata. ​

Gradska skupština ima 69 odbornika, a mandat joj traje četiri godine. Nebojša Zelenović se bori za treći mandat na mestu gradonačelnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj upisanih birača u Šapcu, na izborima 2016. godine, bio je nešto malo manji od 105 hiljada.

Opšti izbori u Srbiji su održani 21. juna, a na njima je ubedljivu pobedu, sa osvojenih preko 60 odsto glasova odnela vladajuća Srpska napredna stranka.

XS
SM
MD
LG