Dostupni linkovi

Ivanić: Crnadak veoma korektno radi svoj posao


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić nije želeo da komentariše današnje optužbe predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je šef diplomatija BiH Igor Crnadak ugrozio prijateljstvo RS i Izraela, ali je istakao da Crnadak vrlo korektno radi svoj posao i da osuđuje svaki vid napada na njega, javlja Beta.

"Crnadak (PDP) je među retkima koji je svet doveo u Banjaluku. U njegovom mandatu je ovde bilo više ministara nego u svim godinama posle Drugog svetskog rata", kazao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On nije želeo da se bavi temom Predstavništva RS u Izraelu i slučajem "Livne", navodeći da to nije pitanje za institucije BiH i Izraela, već RS i Izraela.

Stoga tema Predstavništva RS u Jerusalimu, kako je rekao, nije bila tema njegovog današnjeg sastanka s ambasadorom Izraela u BiH Boazom Rodkinom. "Iskreno mislim da ima problema s načinom kako predstavništvo funkcioniše i to treba rešiti u normalnoj komunikaciji unutar RS", istakao je Ivanić.

On je još kazao da treba videti da li privatna firma može biti Predstavništvo RS u Izraelu i da ga vodi čovek u poznim godinama, koji više vremena provodi u Banjaluci nego u Izraelu.

Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova je pre par dana uputilo notu Ambasadi BiH u Izraelu, u kojoj je navedeno da Predstavništvo RS u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik RS u toj zemlji.

U dopisu je navedeno da Livne "nije izraelski diplomata i da njegovi stavovi ne predstavljaju stavove Izraela", te da MIP Izraela zahteva da Livne ne učestvuje na sastancima izraelskog ambasadora u BiH Boaza Rodkina, koji je u protekla dva dana boravio u RS, s predstavnicima institucija tog entiteta BiH.

Livne je i Dodikov savetnik i, kako je naveo predsednik RS, "njegov drug".

Ivanić nije želeo da komentariše ni odbijanje Dodika da se rukuje sa američkom ambasadorkom u BiH Morin Kormak u Spomen-području Donja Gradina, navodeći da je zahvalan svim ambasadorima koji su juče došli na taj skup zbog žrtava.

XS
SM
MD
LG