Dostupni linkovi

Dodik Crnatku: Vi ste štetočina koja je ugrozila prijateljstvo RS i Izraela


Milora Dodik
Milora Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo ministru inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igoru Crnatku u kojem ga je nazvao "običnom političkom štetočinom", optuživši ga da je ugrozio prijateljstvo Republike Srpske i Izraela.

"Vi ste obična politička štetočina koja se drznula da dovodi u pitanje godinama građen odnos prijateljstva i poverenja između Izraela i Republike Srpske, znajući dobro da Izrael sa BiH, bez Republike Srpske gotovo da i nema nikakve odnose", naveo je Dodik u pismu, koje su objavile banjalučke Nezavisne novine.

Dodik je Crnatka optužio da "drsko i bezočno u javnosti pokušava manipulisati da neko iz Banjaluke ima problem sa zvaničnicima Izraela ili obratno", dodavši da je sve probleme između Izraela i RS kreirao Crnadak i grupa ambicioznih uposlenika MIP-a.

Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova je pre par dana uputilo notu Ambasadi BiH u Izraelu, u kojoj je navedeno da Predstavništvo RS u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik RS u toj zemlji.

U dopisu je navedeno da Livne "nije izraelski diplomata i da njegovi stavovi ne predstavljaju stavove Izraela", te da MIP Izraela zahteva da Livne ne učestvuje na sastancima izraelskog ambasadora za BiH Boaza Rodkina, koji je u protekla dva dana boravio u RS, sa predstavnicima institucija tog entiteta.

Livne je i Dodikov savetnik i, kako je naveo predsednik RS, "njegov drug".

Dodik i Livne i dalje tvrde da u Jerusalimu postoji Predstavništvo RS, mada su izraelske vlasti opovrgle tu tvrdnju, navodeći da samo postoji Privredno društvo koje je registrovano na Livnea.

Za to Predstavništvo Republika Srpska godišnje izdvaja više od 150.000 evra.

Dodik je u svom pismu naveo da Crnatka ne doživljava kao ministra spoljnih poslova, već kao kao "poštonošu", koji mu je prosledio pismo MIP Izraela, za koje predsednik RS tvrdi da je "delo grupe ljudi koji nisu ni prijatelji Izraela, a osvedočeni su protivnici Republike Srpske".

On je ocenio da hajka na Aria Livnea, za koga tvrdi da je "osvedočeni prijatelj i zastupnik RS svuda u svetu", nije samo pitanje "Crnatkove profesionalne sramote, već i odsustva bilo kakvog morala i vaspitanja".

"Ako je pokušaj diskreditacije čoveka od 96 godina, koji ne krije ništa, niti ima šta da sakrije, vaš najveći spoljnopolitički poduhvat, moram reći da se to i moglo očekivati od čoveka vaših 'kapaciteta' i podrške koju je kroz 200-300 glasova dobio na izborima", poručio je Dodik u pismu Crnatku.

Dodik je naveo da se to moglo i očekivati od "šizofrene tvorevine" kakva je BiH, dodavši da "Crnadak svakako ne bi ni postojao na političkom nebu, a o spoljnopolitičkom bi mogao samo da sanja" da je BiH iole uređena zemlja.

XS
SM
MD
LG