Dostupni linkovi

SB UN osudio probe Pjongjanga, preti novim sankcijama


Jedan od prethodnih nuklearnih testova Severne Koreje
Jedan od prethodnih nuklearnih testova Severne Koreje

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras rezoluciju u kojoj se oštro osudjuje posledne testiranje rakete Severne Koreje i preti novim sankcijama toj zemlji, javlja Frans pres.

Rezolucija, koja je usvojena jednoglasno posle dogovora s Rusijom, osudjuje "veoma destabilizujuće ponašanje" vlasti Pjongjanga koji su pozvane da više ne sprovode nuklearne probe zabranjene ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

"Ilegalne aktivnosti Severne Koreje s nuklearnim i balističkim raketama u velikoj meri dovode do povećanja tenzija u regionu i šire", navodi se u rezoluciji.

Usvajanje rezolucije je odloženo zbog nesuglasica Rusije i SAD oko pojedinih formulacija u dokumentu.

Rezolucija je usvojena posle dogovora s Rusijom koja je ranije danas demantovala da je blokirala tekst, već da je želela da se u njega uvrsti forumlacija “kroz dijalog” koja je bila u predlogu dokumenta ali koja je izbačena na zahtev SAD, navodi Rojters.

I Kina, saveznica Severne Koreje, podržala je rezoluciju.

Pjongjang je pod sankcijama UN od 2006. u cilju onemogućavanja razvoja njegovog nuklearnog programa. Kaznene mere su pooštrovane nakon svakog od pet testova koje je izvela Severna Koreja.

Američki državni sekretar Reks Tilerson će predsedavati sednicom Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji 28. aprila.

XS
SM
MD
LG