Dostupni linkovi

Kerry i Albright apeluju na sud da nastave blokadu zabrane ulaska u SAD


Bivši američki državni sekretari John Kerry i Madeleine Albright
Bivši američki državni sekretari John Kerry i Madeleine Albright

Bivši američki državni sekretari, John Kerry i Madeleine Albright, dio su grupe prominentnih demokrata koji su pozvali sud da nastavi sa blokadom ključnih aspekata kontroverzne izvršne uredbe američkog predsjednika Donlada Trumpa o migraciji, uključujući i privremenu zabrana ulaska građanima sedam dominantno muslimanskih zemlja i suspenziju cijelog izbjegličkog programa SAD.

Deveti američki okružni apelacioni sud u San Francisku, razmatra ovo pitanje nakon što je sudija u Sijetlu, savezna država Vašington, presudio da je zabrana uslaka putnicima iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena kao i izbjeglicama iz svih država, protivzakonita i da oni mogu nastaviti sa dolascima u SAD, za sada.

Odluka sudije, izazvala je burnu reakciju Trumpa, koji je u nedjelju upozorio sudove da ovakvim odlukama dovode Amerikankce u "opasnost".

Deset bivši zvaničnika SAD, izrazili su zabrinutost u pravnom podnesku sudu u San Francisku podnijetom u ponedjeljak, navodeći da je Trumpova izvršna uredba od 27.januara "bolesno zamišljena, loše primijenjena i bolesno obrazložena".

Naveli su i da ova izvšna uredba šteti nacionalnoj sigurnosti, dodajući "dovodimo u rizik naše vojne napore šaljući jednu uvredljivu poruku" Iračanima koji rade sa snagama SAD u borbi protiv ekstremističke grupe "Islamska država" (IDIL).

"Odluka će vrlo vjerovatno potpomoći narativu IDIL-a i i ostalih ekstremista koje šalju sliku da su SAD u ratu sa islamom" navedeno je u sudskom podnesku uglednih članova Demokratske stranke.

I advokati uglednih tehnoloških kompanija kao što su Apple, Google i Microsoft takođe su uložili pravnu argumentaciju Apelacionom sudu u San Francisku, tvrdeći da će Trumpova uredba "nanijeti značajnu štetu američkom biznisu".

Kasno u subotu, sud je odbacio zahjev Ministarstva pravde da obnove zabranu ulaska i umjesto toga zatražio od svih strana da ulože novu argumentaciju do 3 sata po lokalnom vremenu (ponoć po centralnoevropskom) 6. februara.

Nakon toga očekuje se da će Sud djelovati brzo i donijeti odluku koja u bilo kojoj varijanti prema očekivanjima ide na Vrhovni sud SAD.

XS
SM
MD
LG