Dostupni linkovi

Han: Srbija i Kosovo da gledaju napred


Ne treba ugroziti ono što je već postignuto u dijalogu: Johanes Han
Ne treba ugroziti ono što je već postignuto u dijalogu: Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas povodom poslednjih poteza Vlade Srbije u vezi Kosova i retorike vodećih ljudi koja je mnoge podsetila na devedesete godine, da Kosovo i Srbija treba da gledaju napred.

„Oni ne treba da ugroze ono što je već postignuto u dijalogu. Trebaju gledati napred, a ne nazad“, kazao je Han.

Na pitanje da li je Srbija ta koja „gleda nazad“ on je odgovorio: „Svi oni koji ne gledaju napred, gledaju nazad.“

Iz Beograda je 13. januara ka Severnoj Mitrovici krenuo posebno ukrašen voz na kojem je pisalo "Kosovo je Srbija", što je izazvalo revolt kosovskih vlasti.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri zatražila je od Evropske unije da zabrani ulazak, kako je navela, ilegalnog srpskog voza na Kosovo, uz ocenu da Beograd uvođenjem te linije želi da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet kosovske države.

S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u subotu uveče tokom pauze hitno sazvane vanredne sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, da je dao nalog da se voz zaustavi da bi se sačuvali životi građana i sprečio sukob širih razmera.

Naveo je da su specijalne snage Albanaca pokušale da miniraju prugu i da su Albanci poslali bez dozvole NATO i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa "Kobra" sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova "sa željom da isprovociraju sukob" i da počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.

Vučić je upozorio kosovske Albance da ni ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu jer Srbija to neće dozvoliti.

„Onaj ko pomisli da interveniše protiv Srba i da ubija Srbe, ima moju poslednju molbu da to ne čini. I neka vrlo dobro razumeju šta sam im poručio. Moja molba je da ne ubijaju Srbe pošto ćemo morati da zaštitimo svoj narod“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je tim povodom na pitanje novinara da li je Srbija spremna hipotetički da pošalje svoju vojsku na Kosovo, u nedelju izjavio: „Ako budu ubijani Srbi, da, ne samo vojska, svi ćemo da idemo. Evo, ja ću da idem prvi. Nije mi prvi put."

XS
SM
MD
LG