Dostupni linkovi

Mustafa: Poternice Srbije su političke i neprijateljske


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da će da se razmotre mere delovanja ukoliko Srbija nastavi da se ponaša nad borcima kosovske slobode kao što se ponašala do sada.

"Vlada Republike Kosova će se angažovati na sve strane kako bi se nezakonske, nepravedne i tendeciozne optužnice Srbije nad kosovskim ličnostima što pre proglasile nevažećim. U konsultaciji sa svima unutar i van zemlje, razmotrićemo adekvatne mere delovanja ukoliko Srbija zloupotrebi međunarodne mehanizme koje se bave redom i zakonom, i ukoliko nastavi sa nedopustivim i nemoralnim političkim delovanjem nad borcima za slobodu Kosova", istakao je Mustafa.

On je na današnjem zasedanju vlade izrazio zabrinutost zbog odluke francuskih pravosudnih organa da Ramuš Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, ostane u pritvoru dok Srbija zvanično ne zatraži njegovo izručenje. Haradinaj je uhapšen u sredu u Francuskoj na osnovu poternice Srbije iz 2004.

Premijer Mustafa je rekao da su ove poternice političke i neprijateljske, te da nemaju zakonsku osnovu. Kako je istakao, radi se o nezakonskim aktima kako bi se podigla napetost.

Mustafa je rekao da su kosovske institucije angažovane na što hitnijem oslobođenju Haradinaja, a da će se od međunarodne zajednice zatražiti da se ovakva delovanja prekinu.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja ocenila je odluku francuskih organa neshvatljivom i neprihvatljivom. Na konferenciji u četvrtak oni su od vlade zatražili da prekine dijalog sa Srbijom sve dok Srbija ne povuče poternice za kosovskim rukovodiocima.

Takođe je zatraženo da se uvedu recipročne mere, odnosno da se ne dopuste posete srpskim zvaničnicima na Kosovu.

U međuvremenu, Vlada Kosova odbila je zahtev predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, da badnji dan provede na Kosovu, uz obrazloženje da je sa zakašnjenjem podneo takav zahtev.

Povodom pritvaranja Haradinaja u Francuskoj, u Prištini će se danas održati protest u organizaciji veterana rata sa kojeg će se zahtevati njegovo oslobađanje. Najavljeno je da će demonstranti marširati od centra Prištine do Ambasade Francuske.

XS
SM
MD
LG