Dostupni linkovi

Marković za RSE: Razumijemo nervozu Rusije, ali branimo interese Crne Gore


Duško Marković, novi crnogorski premijer
Duško Marković, novi crnogorski premijer

Novoizabrani crnogorski premijer Duško Marković nije danas želio direktno da komentariše prijeteće poruke koje su prošle sedmice Crnoj Gori uputili bivši ruski premijer Sergej Stepašin i smijenjeni čelnik Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov.

„Ne bih se u ovom trenutku bavio tim pitanjima. Crna Gora je kroz svoju istoriju pokazala, a naročito u posljednjih 20 godina, da je sposobna da odbrani svoje interese, da očuva svoju samostalnost, da unaprijeđuje društveni potencijal koji doprinosi njenom dobru i sigurnost, a današnja vlada je potvrda tog opredjeljenja. Razumijemo nervozu oko naših strateških političkih vizija, ali istovremeno nepokolebljivo braneći naše interese“ kazao je Marković u izjavi za RSE.

Sergej Stepašin je zaprijetio Crnoj Gori ukrajinskim scenarijom u slučaju zvaničnog ulaska u NATO, dok je Rešetnjikov kazao da u Crnoj Gori može, tokom protesta dijela opozicije doći i do krvoprolićа.

Jednoglasnom podrškom, četvrdeset jedan prisutni poslanik crnogorskog parlamenta, izabrao je 41. Vladu Crne Gore. Za izbor Vlade i njenih članova glasali su poslanici Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, koalicije albanskih stranaka i Hrvatske građanske inicijative. Sjednici parlamenta nijesu prisustvovali opozicioni poslanici.

Novi crnogorski premijer je doskorašnji vicepremijer i ministar pravde Duško Marković.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović zahvalio je dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću.

Članstvo u NATO i Evropskoj uniji glavni su spoljno-politički prioriteti nove Vlade, kazao je, u ekspozeu prije izbora, Duško Marković, navodeći da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema ustavnog opravdanja.

On je dodao da će najvažniji zadatak nove izvršne vlasti biti poboljšanje života svakog građanina.

XS
SM
MD
LG