Dostupni linkovi

Marković: Uvešćemo CG u NATO, prevazići nerazumijevanje s Rusima


Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Duško Marković
Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Duško Marković

Predsjednik i članovi vlade Crne Gore biće izabrani na današnjoj sjednici parlamenta, a mandatar za njen sastav je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković.

"Pobjeda DPS-a na parlamentarnim izborima 16. oktobra je vrjednija nego ikada jer je ostvarena protiv konkurencije koja je imala dosad neviđene resurse i koja je bila u vlasti, a ne van nje" , istakao je mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Duško Marković u crnogorskom parlamentu.

Marković je najavio da će njegova vlada uvesti Crnu Goru u NATO, a da će nastojati da prevaziđe nerazumijevanja u odnosima sa istorijskim saveznikom Rusijom.

„Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susjedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumijevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom“, rekao je on.

"Vlada koju danas izglasate uvešće nas u NATO", naglasio je Marković.

Crna Gora dobija Ministarstvo za evropske poslove

„Svjesni smo da je EU danas suočena sa mnogim krizama i izazovima, koji će vjerovatno zahtijevati transformaciju njenih institucija i nekih politika, i da će zajednica u koju ćemo ući biti drugačija nego današnja“, rekao je on.

„Vlada će posvetiti posebnu pažnju zatvaranju ključnih poglavlja 23 i 24, dakle izgradnji pravne države, odnosno intenzivnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazao je Marković.

"Kad treba da budemo ponosni kad treba da budemo ponosni na evropska dostignuća koja Crnu Goru svrstavaju visoko na ljestvici parlamentarizma i demokratije imamo situaciju da opozicija ne priznaje izbore, a njeni izabrani predstavnici bojkotuju rad parlamenta što ustavno i demokratski nema nikakvog opravdanja", smatra Marković.

Marković, koga je na tu funkciju predložio predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, predstaviće program i članove vlade.

U novoj vladi pored DPS-a, biće predstavbnici Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, koalicije albanskih stranaka i Hrvatske građanske inicijative.

Opozicija je najavila da neće prisustvovati sjednici parlamenta dok događaji na dan izbora, 16. oktobra, ne dobiju sudski epilog.

XS
SM
MD
LG