Dostupni linkovi

Jovanović: Ruska politika pretnja evropskoj Srbiji


Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović

Predsednik Liberalno demokratska partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je politika Rusije "najveća pretnja" interesima moderne, demokratske Srbije.

"U ovom trenutku tako je zbog toga što ne postoji evropski prostor u kojem oni još mogu afirmisati svoje interese na način na koji su to do sada radili. To više ne mogu da urade u Crnoj Gori, to još mogu da urade sa (predsednikom Republike Srpske Miloradom) Dodikom i ovde traže partnera, jer (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću u potpunosti ne veruju", rekao je Jovanović novinarima u Beogradu.

Jovanović je kazao da se u Srbiji prelamaju interesi Zapada i Istoka, ali da Srbija nije dužna da vodi računa o njihovim interesima "osim u meri u kojoj je to obavezuje izbegavanje sukoba", ocenivši da iza vladajuće koalicije stoji nespremnost da se Srbija temeljito menja.

"Nisu oni koji drmaju danas Srbijom, otišlu da slave 'Helovin' (Noć veštica, u Ambasadi SAD u Beogradu), oni su išli na neku drugu adresu i u druge ambasade, a kad će Vučić to reći i da li će uopšte reći, da li će (Milo) Đukanović reći sve što zna ili prećutati, jer je to interes Crne Gore, ja ne znam", rekao je on.

Jovanović je rekao da "nije naivno ono što se dešava u Srbiji u protekle dve nedelje", kao ni "ono" što se dogodilo u Crnoj Gori, i pozvao građane da "shvate šta se dešava".

Lider liberala je ocenio da Srbija opredeljenošću za EU ne ugrožava Rusiju.

XS
SM
MD
LG