Dostupni linkovi

Da li Kremlj šalje poruke Podgorici preko Putinovog poslanika?


Železnjakov stav ne možemo smatrati kao beznačajnu privatnu izjavu jednog privatnog lica: Julija Petrovskaja
Železnjakov stav ne možemo smatrati kao beznačajnu privatnu izjavu jednog privatnog lica: Julija Petrovskaja

Izjavu visokog funkcionera Putinove „Jedinstvene Rusije“ Sergeja Železnjaka da su crnogorske institucije isfabrikovale scenario državnog udara u Crnoj Gori, te da su time crnogorske vlasti pokušale da diskredituju Srbiju i Rusiju – crnogorske nadležne institucije neće komentarisati jer dolaze od ruskog poslanika. Ipak, postavlja se pitanje koliko stav Železnjaka o događajima u Crnoj Gori predstavlja stav Kremlja?

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore neće komentarisati lične stavove ruskih poslanika, saopšteno je u odgovoru na upit radija „Slobodna Evropa“ da ministarstvo prokomentariše stavove funkcionera Putinove „Jedinstvene Rusije“ Sergeja Železnjaka o pokušaju izazivanja nasilja tokom izbornog dana u Crnoj Gori i kasnijim posljedicama.

Akciju crnogorskih državnih i bezbjednosnih institucija u kojoj je uhapšeno dvadeset državljana Srbije zbog sumnje da su pokušali da sprovedu terorističke aktivnosti nad crnogorskim građanima i institucijama - ruski zvaničnik Sergej Železnjak je nazvao isceniranim državnim udarom, loše isfabrikovanim scenariom puča i crnogorskom farsom kojoj je pokušao da se pripiše rusko-srpski politički trag.

Crnogorska farsa kojoj je pokušao da se pripiše rusko-srpski politički trag: Železnjakov komentar na hapšenje dvadeset državljana Srbije
Crnogorska farsa kojoj je pokušao da se pripiše rusko-srpski politički trag: Železnjakov komentar na hapšenje dvadeset državljana Srbije

Zamjenik sekretara Generalnog savjeta „Jedinstvene Rusije” Vladimira Putina i član Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja Sergej Železnjak je u intervjuu za „Rusku reč“ ocjenio da je „nasilna eskalacija te opasne zamisli stvarala pravu opasnost po zdravlje i život desetina hiljada birača, a da su lideri opozicije, aktivisti i radnici pravosudnih organa postali taoci te provokacije“.

Na pitanje da li se stavovi Železnjaka mogu smatrati i stavovima zvanične Rusije, novinarka ruskog servisa Radio Slobodna Evropa Julija Petrovskaja kaže da, ocjene Železnjaka ni u kom slučaju nisu njegovi privatni stavovi:

„U ovom konkretnom slučaju, ovo je izjava jednog od rukovodilaca i jednog od ključnh predstavnika vladajuće stranke 'Jedinstvena rusija' koja se nalazi pod potpunom kontrolom Kremlja, odnosno Vladimira Putina. On obično daje vrlo oštre izjave po pitanju odnosa Rusije sa zapadnim zemljama i vrlo je aktivan po pitanju odnosa Rusije sa zemljama na Balkanu. I njegov stav često zvuči mnogo oštrije od ministarstva inostranih poslova Rusije. Njegov stav mi ne možemo smatrati kao beznačajnu privatnu izjavu jednog privatnog lica“.

Sergej Železnjak dalje poziva na proaktivno djelovanje „odgovornih političkih snaga Crne Gore, Srbije i drugih balkanskih zemlja da pripreme akcije koje će onemogućiti opasnu praksu pokušaja diskreditacije Rusije i Srbije, kao i nametanje Crnoj Gori uslova kojima se protivi većina njenih stanovnika“.

Takođe Železnjak je skrenuo pažnju na to da „protekli događaji sve više potvrđuju opravdanost zahtjeva patriotskih političkih snaga Crne Gore da se dejstvuje u skladu sa voljom naroda”, ne navodeći konkretne načine dejstvovanja.

Julija Petrovskaja ocjenjuje da stavovi Železnjaka predstavljaju reakciju na nervozu koja se stvorila u ruskim političkim krugovima, zbog potencijalne političke štete po ugled Rusije na Balkanu, ukoliko se otkrije da iza pokušaja izazivanja nasilja u Crnoj Gori stoje ruski krugovi.

„Ova poruka pokazuje, prije svega nervozu koja se stvorila u vladajućim krugovima Rusije zbog kampanje koja se trenutno vodi na Balkanu nakon pokušaja nelegalnih aktivnosti i terorističkog napada na Crnu Goru. Tom porukom treba da se spriječi nanošenje štete ugledu Rusije na Balkanu i odnosima Rusije i Srbije, pogotovo ako se potvrdi informacija da je teritorija Srbije bila zloupotrijebljena od strane nekih ruskih struktura ili Rusije kao države“, kaže Petrovskaja.

Putin smijenio generala Leonida Rešetnjikova sa čela ruskog Instituta za strateška istraživanja
Putin smijenio generala Leonida Rešetnjikova sa čela ruskog Instituta za strateška istraživanja

Istovremeno sa izjavom Železnjaka, mediji u regionu su objavili informaciju da je predsjednik Vladimir Putin smijenio generala Leonida Rešetnjikova sa čela ruskog Instituta za strateška istraživanja. Rešetnjikov je poznat crnogorskoj javnosti kao jedan od najoštrijih kritičara zvanične politike Crne Gore.

Za sada nema, prema riječima Petrovskaje, nema informacija o povezanosti smjene Rešetnjikova sa događajima na Balkanu, ali je i djelovanje Rešetnjikovog Instituta sporno sa aspekta nauke.

„Poznato je da je Rešetnjikov bio vrlo aktivan po pitanju anti NATO propagande na Balkanu i vrlo oštro kritikovao vlasti Crne Gore na ponižavajuć način. To je primitivna propaganda koja nema veze sa naukom i ozbljnim ocjenama realne situacije na Balkanu i konkretno u Crnoj Gori“, kaže Petrovskaja.

Podsjetimo, u prethodnih par godina Rusija je više puta slala oštre poruke crnogorskoj vlasti zbog napretka Crne Gore u NATO, protiveći se toj integraciji. Posljednja izborna kampanja u Crnoj Gori je obilježena i pitanjem da li će izborni rezultat pokazati da Crna Gora nastavlja ka zapadu ili mijenja spoljnopolitički kurs ka istoku. Uz to, tokom kampanje su se dominantno čule političke optužbe o podršci Rusije dijelu opozicionih partija, te da su ruski krugovi uključeni u navodno finansiranje kampanje dijela stranaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG