Dostupni linkovi

Pauza zbog magle u iračkoj ofanzivi na Mosul


Ostaci automobila bombaša samoubice IDIL-a u Mosulu
Ostaci automobila bombaša samoubice IDIL-a u Mosulu

Iračke snage zastale su i drže položaje duž istočnih predgradja Mosula, a smanjena vidljivost otežava operacije za isterivanje boraca Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) iz tog grada, rekao je danas general specijalnih iračkih snaga.

General Hajder Fadhil rekao je da se za danas ne planira dalje napredovanje zato što velika vlažnost i oblaci smanjuju vidljivost za avione i dronove koji pružaju podršku operaciji.

Zvuk oružja je uglavnom utihnuo iz kvarta Gogdžali u Mosulu gde se nalaze iračke snage, koji je unutar oboda grada ali odmah izvan urbanih četvrti. Ipak se čuju povremeni pucnji iz pušaka kao i neka artiljerijska paljba na položaje IDIL-a.

Pauza je usledila pošto su iračke trupe juče ušle prvi put u grad u okviru ofanzive koja je počela 17. oktobra, i spremaju se za urbano ratovanje koje će, kako se očekuje, trajati nedeljama, ako ne i mesecima.

Grad je IDIL zauzelo u blic ofanzivi u junu 2014. godine.

Kako navodi agencija Frans pres, nije moguće tačno proceniti koliko civila je blokirano u Mosulu koji je pod kontrolom IDIL-a i većina procena govori da se radi o više od milion ljudi.

Organizacija Sejv d Čildren juče je saopštila da se medju 1,5 miliona blokiranih civila u gradu nalazi i 600.000 dece i zatražila hitno otvaranje humanitarnih koridora da se oni izvuku na bezbedno.

XS
SM
MD
LG