Dostupni linkovi

Iračke snage ušle u Mosulu, snažan otpor IDIL-a


Iračke snage napreduju ka jugu Mosula
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Iračke snage napreduju ka jugu Mosula

Iračke snage ušle su u istočna predgrađa Mosula u ofenzivi za oslobađanje toga grada kojeg drži militantna Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) od juna 2014. godine. Reporter BBC javio je da se se iračke specijalne snage suočavaju sa snažnim otporom.

Oko 50 tisuća iračkih snaga, kurdskih pešmergi, sunitskih i shiitskih milicija je uključeno u ofenzivu koja je počela prije dva tjedna. Prije pokretanje operacije vjerovalo se da je u Mosulu između tri i pet tisuća militanata, i oko milijun i pol civila.

Do sada je grad napustilo oko 18 tisuća ljudi, a prema procjeni Ujedinjenih nacija moglo bi ih slijediti još 700 tisuća.

Prema posljednjim informacijama, iračke snage vode borbe u i oko dela zvanog Gogjali, koji je na neki način ulaz u grad. Islamistički militanti napredovanje iračkih snaga pokušavaju zastaviti navođenim protutenkovskim raketama, ali i autobombama kućne izrade, te snajperskom vatrom.

Na cesti prema središtu grada postavljene su nagazne mine, kažu irački vojni izvori. Ovo je prvi put nakon dvije godine da su iračke snage ušle u Mosul koji je posljednji bastion IDIL-ovih militanata u Iraku i gdje je proglašen kalifat koji se širio prema Siriji.

Fotogalerija: Beg od rata


Ulazak u Mosul ipak je tek početak jedne duge i naporne borbe, u kojoj će se voditi bitka za svaku kuću. Za sada su iračke specijalne snage oko osam kilometara od samog centra grada.

Iz obližnjeg sela Bazwaya, na rubnim djelovima grada uzdiže se gusti dim što od zračnih udara i napada iračke vojske, ali i zbog toga što militanti izazivaju požare koji proizvode gusti dim kako bi se onemogućio pogled na grad.

Napredovanje iračkih snaga na južnim prilazima Mosulu je sporije, dok na sjeveru iračke i kurdske snage, zajedno sa shiitskom i sunitskom milicijom zauzimaju sve pravce koji vode prema i iz grada.

Shiitske snage, koje podržava Iran i koje su poznate kao Narodne mobilizacijske jedinice vjerojatno neće ulaziti u Mosul, koji je većinski sunitski grad, kako ne bio došlo do daljnih međuvjerskih tenzija.

Militanti su pokušali u Mosul transportirati tokom noći oko 25 tisuća civila iz Hammam al-Alila, gradića južno od Mosula, najvjerojatnije kao ljudske štitove u obrani svojih položaja.

Kako se pojačava ofenziva na Mosul, bombe odjekuju i u Bagdadu, jer militantna Islamska država nastoji destabilizirati ostatak zemlje. Od početka ofenzive u osvetničkim napadima ubijeni su deseci ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG