Dostupni linkovi

Tači pred Specijalnim sudom u Beogradu negirao optužbe za terorizam


 Nehat Thaqi, direktor policije za region Mitrovice
Nehat Thaqi, direktor policije za region Mitrovice

Direktor Kosovske policije za region Mitrovice Nehat Tači prebačen je iz niškog zatvora u Beograd gde je saslušan u Specijalnom sudu.

Njegov advokat Sead Spahović izjavio je za RSE da je Tači negirao optužbe koje ga terete za terorizam.

„Prvo su ga pitali da li je član OVK (Oslobodilačka vojska Kosova). On je to negirao i ukazao tužiocu da postoji spisak članova OVK i da lako može da se vidi da njegovog imena tu nema, a to je ključna stvar koja mu se stavlja na teret. Pošto za to nema dokaza, on bi odmah trebalo da bude pušten“, navodi Spahović.

On kaže da će predlog za ukidanje pritvora njegovom klijentu u utorak predati sudiji, i dodaje da je Tači saslušan tek 15 dana nakon privođenja.

„Nehat Tači je nezakonito lišen slobode. Sud u rešenju nakon njegovog hapšenja kaže da je on izbegavao da se odazove na pozive suda, da je bežao, da se krio i tako dalje. Međutim, mi smo se danas uverili da u spisima ne postoji nijedan dokaz o tome da je on ikada uredno pozvan od bilo kog organa Republike Srbije. I samim tim nije ni mogao da mu bude određen pritvor“, kaže Spahović.

Srpska policija uhapsila je Tačija 29. septembra na prelazu Končulj, a nadležnost nad ovim predmetom preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal sa sedištem u Beogradu. Posle hapšenja on je sproveden u pritvor Kazneno-popravnog zatvora u Nišu na osnovu rešenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine.

XS
SM
MD
LG