Dostupni linkovi

Kosovski policajac Tači biće saslušan danas u Beogradu


Nehat Tači
Nehat Tači

Direktor Kosovske policije za region Mitrovice Nehat Tači, koji je osumnjičen za terorizam, biće saslušan danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Policija Srbije uhapsila je Tačija 29. septembra na prelazu Končulj, a nadležnost nad ovim predmetom preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal sa sjedištem u Beogradu, prenose beogradski mediji.

Tači se sumnjiči za krivično djelo terorizma, za šta je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora.

Nakon hapšenja Tači je sproveden u pritvor Kazneno-popravnog zatvora u Nišu na osnovu rješenja Višeg suda u Nišu o određivanju pritvora iz 2010. godine.

Tačijev advokat Sead Spahović ranije je za "Zašto?" Radija Slobodna Evropa rekao da je u pitanju nezabeležna pravosudna praksa jer Tači ne zna šta mu se stravlja na teret, niti koji dokazi ga terete, a nije poučen ni o svojim pravima u postupku".

On je naveo da pritvorenom kosovskom policijacu nikakvi detalji nisu objašnjeni, te da se "iz papira vidi da iza cele ove priče stoji pravosuđe u Prištini, koje u Prištini ne postoji".

"Pominje se Okružni sud u Prištini, Okružni tužilac u Prištini, Policijska uprava u Prištini, a papiri su datirani na 2006. godinu i jasno je da je reč o nekakvim fantomskim paraorganima koji ustvari sede u Nišu i glume pravosuđe na Kosovu”, objašnjava Spahović.

Takođe, iz papira kojima sudija određuje pritvor Tačiju se vidi, navodi Spahović, osnov po kom nekadašnje srpsko pravosuđe sa Kosova, koje je 1999. godine izmešteno u opštine u Srbiji, goni kosovskog policijskog funkcionera.

XS
SM
MD
LG