Dostupni linkovi

AP: Unutar 'ruske špijunske baze' na Balkanu


Rusko-srpski centar u Nišu
Rusko-srpski centar u Nišu

Američka agencija Associated press (AP) objavila je tekst pod naslovom: "Unutar ruske 'špijunske baze' na Balkanu", o ruskom centru za pomoć u vanrednim situacijama kod Niša.

"U komandnoj sobi su veliki monitori za nadgledanje, a u skladištu oprema za spašavanje, nedovršena siva cementna zgrada služi kao trening centar. Da li je to ruski centar za pomoć u katastrofama kako Moksva tvrdi, ili je jedna od špijunskih ispostava Kremlja u srcu Balkana?", stoji u uvodu teksta.

Potom se navodi da neke zapadne nevladine organizacije i vojni analitičari kažu da su Rusi stvorili slabo prikrivenu vojnu bazu koja nadgleda američke vojne interese na Balkanu. Dok je Srbija još uvjek bliska Rusiji, njihovi su susjedi u zanačajnoj su mjeri uznemireni najmjerama Moskve da tu bude prisutna, posebno u zemljama bivšeg sovjetskog bloka, kao što su Bugarska, Rumunija i Mađarska, koje su decenijama patile pod gvozdenom pesnicom komunizma nakon II Svjetskog rata, piše AP.

Ako je to zaista vojna operacija, ova baza Kremlja biće prva u Evropi izvan bivšeg Sovjetskog saveza nakon kolapsa Varšavskog ugovora početkom 1990-tih, konstatuje američka novinska agencija.

U zapadnim analizama se, navodi AP, ova zajednička baza Srbije i Rusije, locirana u blizini aerodroma južnog srbijanskog grada Niša, predstavlja kao odgovor Kremlja na ekspanziju NATO-a u regionu. Sve zemlje oko Srbije ili su članice zapadne vojne Alijanse, ili to žele biti.

RSE bio je prvi medij koji je ušao unutar rusko-srpskog Centar za vanredne situacije u Nišu i priču o tome možete pogledati i pročitati OVDJE.

XS
SM
MD
LG