Dostupni linkovi

Referendum, test izdržljivosti svjetske zajednice


Šta piše štampa ovih dana o referendumu u RS?
Šta piše štampa ovih dana o referendumu u RS?

Komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske utvrdila je svoj birački spisak, dok predsjednik RS Milorad Dodik poručuje ako je već završeno štampanje listića za referendum o 9. januaru. I u novinama u tom bh. entitetu početkom ove sedmcie objavljeni su i pozivi građanima da izađu na referendum koji je najavljen za 25. septembar.

Međutim, čini se kako su tenzije oko referenduma ipak splasnule u proteklih nekoliko dana, a oči su uprte i u Ustavni sud Bosne i Hercegovine koji bi se 17. septembra trebao izjasniti o apelaciji iz RS na odluku Suda o entitetskom Zakon u o praznicima, te o prigovorima na ustavnost održavanja referenduma. Ukoliko bi Ustavni sud usvojio apelaciju, cijela priča o 9. januaru bila bi vraćena na početak, a time bi se obesmislilo i održavanje referenduma.

U Komisiji za sprovođenje referenduma su saopštili kako su uspjeli da sačine centralni glasački spisak koji će koristiti za potrebe održavanja referenduma nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbila da ustupi spiskove.

"Glasačko tijelo za referendum 25. septembra iznosi i 1.219.399 građana RS. Mi smo uspjeli da napravimo spisak koji će biti potpuno ispravan, tačan i relevantan, za razliku, odmah da vam kažem, o centralnog biračkog spiska gdje smo malim poređenjem našli kod njih veliki broj nedostataka", kaže Siniša Karan, predsjednik Komisije za referendum.

Siniša Karan: Uspjeli smo da napravimo spisak koji će biti potpuno ispravan.
Siniša Karan: Uspjeli smo da napravimo spisak koji će biti potpuno ispravan.


U Komisiji kažu i kako će glasački materijal biti raspoređen po lokalnim zajednicama u RS zaključno sa 20. septembrom. Tako se pripreme za održavanje referenduma nastavljaju, već su formirane opštinske i gradske komisije.

Karan je istakao da će građani Brčko distrikta koji imaju državljanstvo RS moći da se izjasne na dva glasačka mjesta u Donjem Žabaru i Bijeljini.

I pored priprema, u posljednjih nekoliko dana oko najavljenog referenduma stvorena je atmosfera u kojoj niko od analitičara sa sigurnošću ne može reći da li će referendum ipak biti održan.

Prilično su tiše izjave Milorada Dodika nakon što je Beograd odbio dati podršku referendumu. Zatišje je i iz Sarajeva nakon sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne u Hercegovine Bakira Izetbegovića sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za implementaciju mira u BiH. Splasnule su i reakcije međunarodnih predstavnika.

Kolumnista magazina "Buka" Dragan Bursać uvjeren je da će definitivna sudbina referenduma biti jasnija u narednih nekoliko dana.

"Mene to nekako navodi na zaključak da će, zasad, referenduma biti, ali ako ga ne bude, neće biti neka velika šteta. I negdje polako u RS, pod sedativ stavljaju čitavu tu atmosferu, a dosta tome pomaže i Bakir Izetbegović. Pravi se ta atmosfera da će se donijeti neka odluka u kojoj možda i neće biti referenduma, a tu ne bi trebali da trpe ni Milorad Dodik ni Bakir Izetbegović", konstatuje Bursać.

Malo drugačijeg stava je analitičarka Svetlana Cenić, koja smatra da je sada ipak teško odustati od referenduma.

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić


"Referendum, i ako se održi, nikakvog značaja neće imati jer su počele one ograde – 'da je to ispitivanje volje birača i da su oni u svakom slučaju imali nameru doneti Zakon o praznicima'. Onda je gospođa Željka Cvijanović izjavila da je pogrešno tumačena Odluka Ustavnog suda BiH. Sad je vrlo teško odustati i pokušava se obezvrediti na neki način ili umanjiti značaj tog referenduma. Sa druge strane, vrhunac sluđivanja je i u nekim drugim stvarima, kao što je izjava gospodina Bakira Izetbegovića, da će Beograd sigurno uticati da se smire strasti ili kako je već rekao, 'da se ne rade ishitrene odluke' ", navodi Cenić, te dodaje:

"To je za mene malo čudno s obzirom da se on oduvek oglašava javno i protivi mešanju Beograda. Odjednom je mešanje Beograda dobrodošlo. Gospodin Aleksandar Vučić je, na onom otvaranju komadića autoputa rekao da treba smiriti strasti, tenzije, i tako dalje. Znači sve te izjave vode ka tome da, možda se i održi neki referendum. Vjerovatnoća je da će se održati jer već su kao i odštampani i listići, ali da će svim tim izjavama reći 'ne, mi to onako, čisto da se vidi kako mi volimo našu RS' ".

Profesor Mostarskog sveučilišta Slavo Kukić smatra da referendum ipak ostaje problematično pitanje i pored evidentnog reteriranja stavova.

"Dakle, ako ga se promatra izolirano, taj referendum sam za sebe ništa ne znači – on je posljedica doista jedne netaktičnosti lidera SDA (Stranka demokratske akcije) u vremenu kada je masa drugih stvari puno važnija no datum Dana RS", riječi su Kukića.

Ipak, kako navodi Slavo Kukić, ako se referendum posmatra u dinamičkom smislu, on ima značenje iz dvije perspektive.

"On je izraz nepoštivanja odluke Ustavnog suda, a na taj način i ustavnog poretka zemlje. I druga perspektiva koju ne treba ignorirati, jer radi se o Miloradu Dodiku. Temeljem iskustva sa njim u zadnjih deset godina evidentno je da on ide logikom 'step by step' da ispipava teren izdržljivosti domaće političke bulumente, a i svjetskih centara moći, doista ne treba isključiti mogućnost da on organizira i drugi referendum. Dakle, ako se gleda iz te dinamičke perspektive, onda taj referendum jeste problem", zaključuje Kukić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG