Dostupni linkovi

Oštre osude napada na Radio televiziju Kosovo


Zgrada Skupštine Kosova, ilustrativna fotografija
Zgrada Skupštine Kosova, ilustrativna fotografija

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, saopštio je da je napad na Radio televiziju Kosovo kriminalno delo u nizu sličnih dela koja su se desila u poslednje vreme, a koja za cilj imaju da ugroze javni red, bezbednost građana i zvaničnika javnih institucija.

“Mi smo demokratska država i ni jednom nećemo dopustiti da nasilje i metode zastrašivanja utiču na državnu agendu, političku debatu i slobodu medija”, kaže se u reakciji Veseljija. On je pozvao odgovorne organe da se počinioci ovog čina izvedu pred lice pravde.

I Vlada Kosova je osudila napad, navodeći da se radi o napadu na slobodu govora i nad svim medijima na Kosovu.

Vlada je pozvala odgovorne organe da istraže slučaj, dok je od predstavnika političkih partija zatražila da u svom javnom diskursu “ne etiketiraju, napadaju ili linčiraju javne i private medije” radi zaštite i poštovanaja slobode govora.

Asocijacija novinara Kosova takođe je osudila jučerašnji napad na javni servis i od odgovornih organa zatražila da se hitno istraži slučaj.

“Ovo je kriminalno delo koje mora da se sankcioniše”, navodi se u reakciji. Napad su osudili i dva sindikata radnika ovog servisa.

Javni servis napadnut je u ponedeljak uveče ručnom granatom koja je eksplodirala u dvorištu zgrade. U vreme napada, u prostorijama RTK bilo je uposlenih, ali žrtava nije bilo.

Policija Kosova je izašla na licu mesta odmah nakon napada koji se desio oko 22 časova u ponedeljak, i uviđaj je trajao do devet sati u utorak ujutru.

“Policija radi na analizi svih činjenica i relevantnih dokaza, uključujući snimke bezbednosnih kamera, a u cilju ravetljavanja ovog slučaja što pre i izvođenjem počionioca pred pravosudnim organima“, navode iz policije.

Početkom avgusta, zoljom je napadnuta i Skupština Kosova.

Na Kosovu inače vlada napeta situacija zbog velikih sporenja vlasti i opozicije o Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Skupština ovaj sporazum treba da ratifikuje 1. septembra, dok je najveća opoziciona partija, pokret Samoopredeljenje, za taj dan najavio proteste unutar i van Skupštine.

XS
SM
MD
LG