Dostupni linkovi

Blumberg: EU razmatra ukidanje glasačkih prava Britaniji


Evropski parlament, ilustrativna fotografija
Evropski parlament, ilustrativna fotografija

Zvaničnici Evropske unije razmatraju mogućnost da pred novu britansku premijerku Terezu Mej iznesu ono što nazivaju "nuklearnom opcijom", koja nikada ranije nije primenjena, a reč je o ukidanju glasačkih prava Britanije u institucijama EU, objavila je danas agencija Blumberg.

To bi značilo saglasnost država članica u stavu da Britanija sa 28-članim blokom više ne sarađuje sa dobrim namerama, a cilj bi bio da se Mej pritisne kako bi okončala procep nastao posle britanskog referenduma.

Nekoliko zemalja članica EU počelo je da razmatra da li je izvodljivo aktivirati Član 7 Lisabonskog sporazuma, tvrde dva neimenovana evropska zvaničnika.

EU nikada do sada nije primenila ovu najoštriju proceduru sankcionisanja, a tri druga zvaničnika u Briselu kažu da je ta mera isuviše okrutna da bi uopšte bila uzeta u obzir, navodi američka agencija.

Iako je Mej prošle srede stupila na čelo vlade uz obećanje da "Brexit znači Brexit", njena vlada već šalje mešovite signale kad je reč o tome koliko bi proces istupanja Britanije iz EU mogao da traje.

Mej je u petak rekla da proces napuštanja Unije neće početi dok ne dobije podršku Škotske, a s obzirom na to da škotska premijerka Nikola Sturdžon podvlači da Škotska uopšte neće izaći iz EU, ispunjenje britanskog obećanja moglo bi da potraje uz višestruko odlaganje, ocenjuje Blumberg.

XS
SM
MD
LG