Dostupni linkovi

Tereza Mej: Izazovi Brexita i nova uloga Britanije u svetu


Tereza Mej
Tereza Mej

Tereza Mej u sredu će preuzeti funkciju premijerke Velike Britanije. Tome je prethodilo povlačenje njene jedine preostale suparnice u borbi za novog lidera Konzervativne partije i najava Dejvida Kamerona da će tog dana i zvanično napustiti Dauning strit.

Buduća premijerka Velike Britanije Tereza Mej, pozvala je na jedinstvo zemlje pod njenim vođstvom i obećala da će uspešno voditi pregovore o “razvodu” Britanije od Evropske unije.

“Brexit znači brexit i mi ćemo ga uspešno izvesti. Moramo da ujedinimo zemlju i potrebna nam je nova, pozitivna vizija budućnosti naše države – vizija države koja ne radi za privilegovanu manjinu, već radi za sve nas, jer ćemo ljudima dati veću kontrolu nad njihovim životima. Tako ćemo zajedno izgraditi bolju Britaniju”, rekla je Mej.

Ona se obratila novinarima nakon što je dobila potvrdu da je pobedila u borbi za novog lidera Konzervativne partije, pošto je jedina preostala suparnica, Andrea Lidsom, saopštila da se povlači iz trke za lidera partije i Vlade.

Mejova bi na čelo britanske vlade trebalo da stane u sredu, nakon što se Dejvid Kameron i zvanično povuče sa funkcije.

“Čast mi je što sam izabrana od strane Konzervativne partije da postanem njen lider. Želela bih da odam počast ostalim kandidatima tokom stranačke izborne kampanje. Želela bih da odam počast i Andrei Lidsom za dostojanstvo koje je pokazala. Takođe bih želela da odam počast i Dejvidu Kameronu za vođstvo naše partije i naše države”, rekla je Mej.

Saopštavajući novinarima da će u sredu zvanično podneti ostavku, britanski premijer Dejvid Kameron je, pre ulaska u rezidenciju u Dauning stritu, zapevao nepoznatu melodiju, što je uhvatio mikrofon koji je još bio uključen.

U komentarima ovog videa koji se brzo proširio društvenim mrežama, ocenjuje se da je Kameronu laknulo što napušta stresnu funkciju.

Kameron svojoj naslednici ostavlja da pokrene proceduru izlaska zemlje iz EU i započne pregovore o budućem odnosu između Velike Britanije i EU, tako da će jedan od prvih poslova Tereze Mej biti pregovori sa Evropskom unijom o napuštanju te zajednice država, u kojima će, kao premijerka, predvoditi Britaniju.

Dejvid Kameron sa suprugom nakon konferencije za novinare na kojoj je objavio da se povlači sa mesta premijera
Dejvid Kameron sa suprugom nakon konferencije za novinare na kojoj je objavio da se povlači sa mesta premijera

“Taj slučaj ću zasnovati na tri stvari. Prvo, na potrebi za snažnim vođstvom koje će nas voditi kroz teške i neizvesne ekonomske i političke trenutke. Zatim, naravno, potreba da ispregovaramo najbolju ponudu za Britaniju prilikom izlaska iz EU i da sebi obezbedimo novu ulogu u svetu.”

Britanija da reaguje brzo

Aktuelna ministarka unutrašnjih poslova, Tereza Mej, biće prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

Evropski lideri od nje sada očekuju brzu reakciju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Velika Britanija mora brzo da razjasni kako želi da oblikuje svoje odnose s Evropskom unijom. Merkel je na prijemu za diplomate blizu Berlina rekla da je na Velikoj Britaniji da zvanično kaže EU da želi da napusti Uniju, čime će početi procedura za izlazak, prenela je agencija DPA.

Merkel je rekla da će Velika Britanija ostati važan partner Nemačke. "Čvrsto sam uverena da je Evropska unija dovoljno snažna da apsorbuje ovaj razlaz", rekla je Merkel.

„Ali, naravno, EU i preostalih 27 članica takođe moraju da zaštite svoje interese. Na primer, ko god želi da slobodan pristupu internom evropskom tržištu, mora da prihvati sve što sa tim ide, uključujući i slobodno kretanje ljudi. Posle referenduma, ne možemo se jednostavno vratiti našim poslovima. Moramo zajedno da razmotrimo kakve bi zaključke trebalo da izvučemo za budući proces ujedinjenja Evrope“

Oglasila se i Bela kuća. Portparol, Džoš Ernest, rekao je da predsednik Amerike ostaje privržen principu da SAD i VB imaju specijalne odnose.

„Predsednik je uveren da će i on i njegov naslednik moći da efikasno sarađuju sa Terezom Mej. Ne samo da štite, već i da unaprede specijalne odnose dve zemlje“, rekao je Ernset

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U međuvremenu su ministri finansija evrozone razmotrili finansijske posledice posle odluke Velike Britanije da istupi iz Evropske unije i pozvali vlasti u Londonu da brzo reaguju u rešavanju problema posle Brexita.

Evrogupa, koju čini 19 zemalja sa zajedničkom evropskom valutom, na prvom sastanku posle referenduma u Velikoj Britaniji koji je održan 23. juna, pozvala je London da što pre preduzme mere da evropska privreda ne trpi posledice Brexita.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling pozdravio je odluku da Tereza Mej u sredu postane nova britanska premijerka očekujući od nje da brzo donese odluku o merama da se ukloni "neizvesnost na evropsko tržištu".

Predsednik evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum takođe se založio za brzo rešavanje svih problema vezanih za Brexit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG