Dostupni linkovi

Britanija: Poslanici će u septembru razmatrati o peticiji za drugi referendum


Jedan od pristalica za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, sa skupa u Londonu, 2. juli 2016.
Jedan od pristalica za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, sa skupa u Londonu, 2. juli 2016.

Parlament Velike Britanije razmatrat će 5. septembra peticiju koju je potpisalo više od četiri miliona ljudi u kojoj se traži drugi referendum o članstvu u EU, ali neće donijeti odluku o ponovnom glasanju.

Od kada je Velika Britanija izglasala na referendumu 23. juna da napusti blok, mnogi ljudi, uključujući neke poslanike, pozvali su na održavanje drugog referenduma.

Theresa May, koja sutra preuzima dužnost premijera od Davida Camerona, odbacila je drugo glasanje, rekavši da "Brexit" znači "Brexit".

Parlamentarni odbor za peticije saopštio je da je odlučio da ovo pitanje uvrsti u raspravu zbog velikog broja potpisa. Odbor ističe da ne podržava poziv za održavanje još jednog referenduma.

U peticiji, koja je postavljena na internet prije referenduma 23. juna, poziva se na drugi referendum ako je podrška bilo kojoj strani manja od 60 posto, a odziv ispod 75 posto.

"Debata će omogućiti članovima parlamenta da iznesu različite stavove u ime svojih izbornih jedinica i glasača. Na kraju debate, vladin ministar odgovarat će na pitanje", navodi se u saopštenju Odbora.

U saopštenju se dodaje da debata nema moć da izmijeni zakon i neće se završiti tako da Donji dom odlučuje da li će biti ili neće biti drugog referenduma.

Parlament je obavezan da razmotri sve peticije koje imaju više od 100.000 potpisa.

XS
SM
MD
LG