Dostupni linkovi

Sejdinović poziva Smajlovićku da javno govori o tajnama 'Politike'


Nedim Sejdinović predsjednik Nezvinog društva novinara Vojvodine (NDNV)
Nedim Sejdinović predsjednik Nezvinog društva novinara Vojvodine (NDNV)

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović pozvao je u utorak bivšu glavnu urednicu lista Politika Ljiljanu Smajlović da javnosti saopšti zašto je podnijela ostavku i koje su to tajne u Politici koje su "dobro sakrivene od očiju javnosti".

"Ljiljana Smajlović, koja sebe proglašava velikim borcem za medijske slobode i vladavinu zakona, poslije ostavke na mjesto glavnog i odgovornog urednika, trebalo bi da prekine zavjeru ćutanja i otvoreno, iskreno i javno posvjedoči o tome šta se zapravo dešava u Politici, a što je tako dobro sakriveno od očiju javnosti", rekao je Sejdinović agenciji Beta.

Ljiljana Smajlović, bivša glavna i odgovorna urednica "Politike"
Ljiljana Smajlović, bivša glavna i odgovorna urednica "Politike"

On je Ljiljanu Smajlović pozvao i da javno saopšti ko ju je i na koji način postavio za glavnu i odgovornu urednicu Politike, odnosno ko rukovodi kadrovskom politikom tog lista.

"Time bi svakako dala značajan doprinos rasvjetljavanju važnog segmenta preplitanja političke, medijske i finansijske moći u Srbiji", ocijenio je Sejdinović.

On je rekao da građani Srbije imaju pravo da znaju ko su pravi vlasnici Politike i Večernjih novosti, odnosno, kako je naveo "ko, kako i za čije interese" raspolaže i upravlja državnim akcijama u njima, kolike su zarade rukovodilaca i urednika, i kako sve to utiče na uredjivačku politiku ovih dnevnih listova.

"Kompanije koje su osnivači ova dva dnevnika, bez obzira na značajan državni udio u njima, posluju netransparentno, u sivoj zoni, bez ikakve kontrole javnosti", kazao je Nedim Sejdinović i dodao da "istovremeno postoji zavjera ćutanja svih koji se nalaze u njihovim upravnim ili uredničkim tijelima, a za koje se ne zna ko ih postavlja i razrješava, kao i kome podnose izvještaje o radu i ko procjenjuje njihovu uspješnost".

Kako je ocijenio, država i na primjerima ta dva dnevna lista demonstrira da nimalo ne drži ni do medijskih zakona, jer u strogoj tajnosti drži informacije o tome ko su vlasnici Politike i Večernjih novosti i istovremeno ih, diskriminišući druge medije, izdvaja iz procesa izlaska države iz medijskog vlasništva.

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović saopštila je u ponedjeljak da je podnijela ostavku na tu funkciju u znak protesta jer je, kako je napisala, menadžmenta sprečava u samostalnom rukovođenju redakcijom.

XS
SM
MD
LG