Dostupni linkovi

Peta godina pregovora sa EU: Crna Gora otvorila 24 poglavlja


Zastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU

Sa danas otvorenim poglavljima 12 i 13, Crna Gora u petu godinu pristupnih pregovora sa EU ulazi sa ukupno 24 otvorena poglavlja. Tokom današnje Međuvladine konferencije u Briselu, crnogorska delegacija formalno počinje pregovore o bezbjednosti hrane i ribarstvu.

Poglavlje 13 obuhvata pitanja iskorišćavanja i upravljanja ribljim bogatstvima, politiku nadzora i kontrole, kao i međunarodnu saradnju u ribarstvu, a cilj ove politike EU je da na evropskom nivou osigura dugoročno održivo korišćenje živih bogatstava mora.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da će članstvom u EU Crna Gora dobiti direktan pristup jedinstvenom evropskom tržištu, koje je jedan od najvećih svjetskih uvoznika proizvoda ribarstva.

Šef Radne grupe za poglavlje 13 Aleksandar Joksimović se nada će Crna gora uspjeti da, kao država, uradi sve ono što je zacrtano u Strategiji morskog ribarstva.

"Prije svega, podrška u oblasti infrastrukture na obali: otvaranje mjesta prvog iskrcaja, omogućavanje ribarima da vežu brodove u dijelovima luka koje će biti namijenjene toj svrsi i, naravno, poboljšanje ukupnog sektora ribarstva. Moramo uraditi i sve u cilju snaženja i modernizacije naše ribarske flote, poboljšanje bezbjednosti naših ribara na brodovima, povećamo snage motora", rekao je Joksimović za RSE.

U oblasti bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarnog nadzora koje reguliše poglavlje 12, cilj evropske politike je obezbjeđenje visokog nivoa javnog zdravlja, zdravlja i dobrobiti životinja, odnosno, biljaka u cilju pružanja najboljeg kvaliteta proizvoda građanima.

Član Radne grupe za poglavlje 12 Željko Vidaković smatra da se kod pojedinih proizvođača, higijenski aspekt, mora podići na viši nivo.

"U globalu, vjerujem da, što se tiče bezbjednosti hrane, ne zaostajemo mnogo za zemljama EU, odnosno, državama koje su bile u našoj situaciji prije formalnog ulaska u EU", kaže Vidaković.

Aleksandar Andrija Pejović
Aleksandar Andrija Pejović

Uoči današnjeg otvaranja 12. i 13. poglavlja, glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović je, podsjetvši da su upravo navršene pune četiri godine od početka pristupnih pregovora, iskazao veliko zadovoljstvo činjenicom da Crna Gora u petu godinu pregovora ulazi sa ukupno otvorenih 24 poglavlja.

U nevladinom sektoru smatraju da je, u dosadašnjem toku pristupnih pregovora, Crna Gora mogla i morala više, a predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović izražava umjereno zadovoljstvo dosadašnjim učinkom.

Član Radne grupe Željko Vidaković je, govoreći o poslu koji predstoji, ukazao na najproblematičnije aspekte poglavlja 12.

"Naša poljoprivredna gazdinstva su suviše mala, kao i štale u sektoru stočarstva, objekti za proizvodnju voća i povrća, plastenici... Tu su vrlo strogi i rigidni normativi, pa ih je teško uklopiti, a da to ne bude na štetu crnogorskih poljoprivrednika", ocijenio je Vidaković.

Sudeći po riječima šefa Radne grupe za poglavlje 13, Aleksandra Joksimovića, stanje resursa u Jadranskom moru nije zadovoljavajuće.

"Nismo mi krivi za stanje resursa u Jadranskom moru, jer proteklih godina i decenija izlovljavanje nije bilo baš na zavidnom nivou. Smatramo da imamo pravo da, kao jedna buduća mala ali moderna flota, uvežemo ribarstvo sa turizmom i kao takvi budemo prepoznati u svim budućim zajedničkim planovima za upravljanje ribarstvom u Jadranskom moru", rekao je Joksimović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG