Dostupni linkovi

Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o adaptaciji SSP-a


Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (d), sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (d), sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH o informaciji o adaptaciji Sporazuma BIH i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Mediji navode da je Ivanić odbio taj zahtjev, tražeći da se o adaptaciji SSP-a izjasni i Vlada Republike Srpske.

Adaptacija SSP-a odnosi se prvenstveno na modalitete izvoza mlijeka i mesa iz BiH u EU, kao i na uvođenje posebnih kvota uvoza određenih roba u BiH.

Vlada RS je ranije saopštila da nije uvjerena u pozitivne strane mogućih izmjena SSP-a na osnovu "predloženih pozicija, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorišćenja mjera zaštite".

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora Republike Srpske, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja", stoji u saopštenju.

Još se navodi da, u tom smislu, odgovornost za posledice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske, moraju preuzeti kadrovi Republike Srpske u Vijeću ministara BiH.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović bio je protiv uključivanja vlada entiteta, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetski nivo, da se o adaptiranom SSP-u izjasne kantonalne vlade i Distrikt Brčko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je izjašnjenje entitetskih i kantonalnih vlada.

Svih deset kantona i Distrikt Brčko su dali saglasnost na adaptirani SSP, ali se još čekaju entitetske vlade.

Vlada Federacije BiH će svoje odobrenje dati najvjerovatnije u naredna dva ili tri dana.

Konačni rok je 13. jul, kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU, kada bi BiH trebalo da dobije odgovor na svoju aplikaciju o članstvu u EU i upitnik.

Pored adaptacije SSP-a, BiH mora da usvoji mehanizam koordinacije u pregovorima sa EU, kao i da 1. jula objavi rezultate popisa stanovništva.

XS
SM
MD
LG