Dostupni linkovi

Završen protest u Dečanima zbog crkvene imovine


Sa protesta u Dečanima 26. maja 2016.
Sa protesta u Dečanima 26. maja 2016.

U Dečanima je mirno i bez incidenta završen protest protiv odluke Ustavnog suda Kosova koji je tokom vikenda zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom. Prema procjenama policije, okupilo se oko 3. 000 demonstranata.

Organizator protesta, predsednik opštine Rasim Seljmanaj, okupljenima je rekao da on kao predsednik i sama opština neće poštovati ovu odluku.

S obzirom da je ovo, kako je rekao, političko pitanje, on je pozvao oca Savu i međunarodnu zajednicu da zajedno reše ovo pitanje.

On je naveo da je manastir Dečanski, te da je Dečane mesto vrednosti, civilizacije i požrtvovanja. Ali, upozorio je da opština neće poštovati odluku Ustavnog suda.

“Ako se nekome treba pokloniti ova imovina, onda to treba da bude građanima Dečana“, kazao je on.

„Rešenje je samo ono koje ne ugrožava interese građana, i koje treba da se potvrdi u Skupštini opštine. Snažno verujem da se ni jednim zakonom i ni jednom odlukom, ne može legitimisati poklanjanje imovine manastiru Dečane“, kazao je predsednik opštine Dečani.

XS
SM
MD
LG