Dostupni linkovi

U Dečanima protest zbog odluke Ustavnog suda o imovini manastira


Sa protesta u Dečanima 26. maja 2016.
Sa protesta u Dečanima 26. maja 2016.

U Dečanima se u četvrtak 26. maja, održavaju protesti protiv odluke Ustavnog suda Kosova koji je tokom vikenda zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom.

Jedan od organizatora protesta, predsednik opštine Rasim Seljmanaj, u izjavi za RSE navodi da se protestuje protiv poklanjanja imovine manastiru Visoki Dečani.

„Mislimo da je prekršena pravda, da je ta odluka bila pod uticajem politike, i ne slažemo se sa ovom odlukom Ustavnog suda. Argumenti su na našoj strani jer je drugi stepen Vrhovnog suda odlučio da se predmet vrati u Osnovni sud u Dečanima. Nakon toga je Manastir se žalio i onda se umešao Ustavni sud. To nije bilo u njegovoj nadležnosti i izvršen je imovinski prekršaj prilikom ove odluke. Mi jesmo za pravdu, ali to treba da odluči Vrhovni sud ili opštinski sud“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ova odluka Ustavnog suda legitimiše odluku Vlade Srbije iz 1997. kada režim Miloševića poklonio imovinu manastiru.

„Ova imovina pripada državnim preduzećima. Ako želimo pravdu, neka je privatizuju, ili neka to odluče sudovi koji su se prethodno time bavili“, kazao je on, dodajući da su protesti mirni, te da će se protivljenje opštine protiv ove odluke nastaviti.

Inače, u odluci objavljenoj na službenom sajtu, Ustavni sud Kosova nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je, takođe, utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, "res judicata" (pravosnažno presuđena radnja).

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrazila je zadovoljstvo zbog okončanog sudskog spora i odluke ove najviše pravne ustanove, donesene na osnovu konkretnih činjenica.

XS
SM
MD
LG