Dostupni linkovi

Tužioci utvrdili da Mahir Rakovac nije zlostavljan, roditelji najavili žalbu


Mahir Rakovac
Mahir Rakovac

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zaključilo je da u slučaju samoubistva maloljetnog dječaka Mahira Rakovca, za kojeg su roditelji tvrdili da je žrtva vršnjačkog nasilja, nema elemenata da se radi o bilo kakvom krivičnom djelu, saopštila je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Kantona Sarajevo.

"Nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad malodobnim M.R. vršeno fizičko ni seksualno nasilje, pa kako to nije potvrđeno, nije utvrđeno ni postojanje krivičnog djela, nijednog koje je propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH. Prema dokazima, ništa ne upućuje da preduzeta ijedna radnja koja predstavlja neko od krivičnih djela propisanih tim zakonom", kaže Burzić, te ističe:

"Tužilaštvo, kako jedina institucija koja je ovlaštena u ovoj fazi da odgovori na postavljena pitanja, naglašava da nije utvrđena nijedna činjenica koja bi uputila da se desilo neko krivično djelo niti da je u uzročno-posljedičnoj vezi s ubistvom malodobnog M.R. Na mnoga pitanja koja su se postavljala tokom ovog postupka ne može odgovoriti pravna struka, nego psiholozi, pedagozi i roditelji djece."

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:09 0:00


Dubravko Lovrenović, očuh dječaka Mahira, kaže da je odluka o obustavljanju istrage ponižavajuća, te najavljuje nastavak pravne bitke.

Dubravko Lovrenović
Dubravko Lovrenović

"Odluka je duboko razočaravajuća, skandalozna i na određeni način predstavlja ponižavanje žrtve i nas kao oštećene strane. Za nas ona nije iznenađujuća, naprotiv. Shvatićemo je kao poziv za nastavak pravne bitke koju smo već započeli neposredno nakon Mahirove tragične smrti i nikada je nećemo prihvatiti u sebi, intimno, tim prije što smo duboko uvjereni, a o tome govore pozivi podrške sa svih strana koji nam neprestano stižu, da smo izvojevali moralnu pobjedu u ovoj bici, a da će pravna bitka i bitka za sudsku istinu još potrajati", kaže Lovrenović.

Podsjetimo, Mahir Rakovac (14) je izvršio samoubistvo skočivši sa 8. sprata zgrade u kojoj je živio u Sarajevu. Njegovi su roditelji potom, došli do saznanja da je dječak samoubistvo počinio jer je bio izložen psihičkom, fizičkom i seksualnom nasilju od svojih vršnjaka u školi koju je pohađao.

Ovaj je slučaj u fokus bh. javnosti stavio pitanje vršnjačkog nasilja, što je kulminiralo i protestima građana.

Iako je Mahirov drug, na osnovu čijih su iskaza roditelji i pokrenuli cijeli slučaj, tvrdio da je počinjen niz stravičnih zlostavljanja u samoj Internacionalnoj osnovnoj školi na Ilidži, za Tužilaštvo – dokaza nema.

Tužilaštvo navodi da je pregledano 7.795 zapisa sa 32 kamere u školi od kojih nijedan ne ukazuje na vršnjačko nasilje.

Dalida Burzić
Dalida Burzić

"Sačinjen je transkript s roditeljskih sastanaka, kao i vještačenje memorijske kartice koje je dobrovoljno predala jedna nastavnica. Urađena je analiza komunikacija kao i shematski prikaz. Oduzeti su snimci videonadzora kamera škole. Naređeno je biološko vještačenje svih tragova koji su pronađeni, na sveskama i udžbenicima", pojašnjava tužiteljica Burzić.

Tužiteljica Dalida Burzić navela je i da je tokom dvomjesečne istrage, koju su vodila dva tužioca, saslušano 120 svjedoka, pregledana dokumentacija iz škola koju je pohađao Mahir Rakovac, ali i njegov drug, koji je ukazao na moguće zlostavljanje.

Odluka o obustavljanju istrage u ovom slučaju nije konačna, jer u roku od osam dana postoji mogućnost žalbe, koju su roditelji već najavili.

XS
SM
MD
LG