Prva žena u Saudijskoj Arabiji trenerica autokrosa

Afnan Almarglani (desno) prva licencirana trenerica autokrosa u Saudijskoj Arabiji s učenicom, u centru Derab, Rijad, 26. juni 2022. 
 

"Jednom sam sudjelovala u karting utrci. Tada je ženama bilo dopušteno voziti, zahvaljujući [saudijskoj] vladi. Osjećala sam da imam vještinu; željela sam je isprobati. Bilo je to sjajno iskustvo i ja pomislila sam, zašto ne pokušati naučiti utrkivati se? Trenirala i napredovala, prešavši s kartinga na autokros", rekla je AFP-u 35-godišnja Afnan Almarglani, prva Saudijka certificirana kao instruktorica autokrosa. 

"Utrke su skup sport, dok je autokros prilično jednostavan. Potrebni su samo vozačka dozvola i automobil. To je vrlo zabavan sport. Dolazi s puno prednosti; uložite svu svoju energiju u njega i osjetite uzbuđenje i adrenalin, što su prekrasni osjećaji", rekla je Afnan. 

Almarglani, koja je magistrica biomedicinskog inženjeringa na američkom sveučilištu, izjavila je za Arab News da su je njezina ljubav i strast dovele do rada sa sportskim automobilima te da je odlučila ući u to područje kako bi stekla iskustvo.

Na pitanje o izazovima s kojima se susreće kao žena u ovom sportu, Almarglani je rekla: “Kao i za svaki hobi kojim se bavite, potrebna vam je obuka i znanje o osnovama. U početku mi je bilo nekako teško, pogotovo jer nije bilo akademija za žene, ali bez truda i podrške kolegica, ne bih došla do ove razine na kojoj sam sada.”

“Jedna od poteškoća s kojom sam se također susrela bila je kritika našeg društva, činjenica da djevojka ulazi u polje automobila kojim dominiraju muškarci. Ali sada se situacija razvija i mijenja, posebno kada se žene sve više uključuju u autoutrke počevši od rane dobi i odlučno trenirajući da postanu profesionalne vozačice.”

Šajha, Afnanina učenica kaže da nije imala nikakvog iskustva s automobilima.

"Vozačku sam dobila prije dvije godine, ali sam je držala u ladici jer sam se previše bojala. Jednog dana sam se slikala s Afnan; dovela me ovamo i shvatila sam koliko je ovo zanimljiv sport je. Dopustila mi je da probam s njom; sjedila sam pored nje u autu i osjećala sam se kao da tu pripadam. Počela sam dolaziti na stazu s Afnan kako bismo trenirale prije nego što sam se iznenada našla za volanom na ulici."

Saudijska Arabija je 2018. dana dala ženama pravo na vožnju, što je bio povijesni potez koji je otvorio prozor novim slobodama za žene koje su dugo živjele pod represivnim zakonima. Mjeru je donio de facto vođa zemlje, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, koji je također ublažio druga ograničenja za žene.