23. oktobar: Pasternak, Jeljcin, Clinton, ...

Ruski knji\evnik Boris Pasternak, 1958.

23. oktobar (listopad) je dvije stotine devedeset sedmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 69 dana.

1954. – Velika Britanija, SAD, Francuska i Sovjetski Savez postigli su sporazum o okončanju okupacije Njemačke.

1956. – U Mađarskoj buknula ati komunistička revolucija koja je ugušena sovjetskom invazijom 4. novembra.

1958. – Ruski književnik Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost, za roman ¨Doktor Živago¨, koji postaje bestseller na Zapadu, dok u Sovjetskom Savezu nije bio niti objavljen.

1990. – Ukrajinski premijer Vitaly Masol, podnosi ostavku nakon masovnih studentskih protesta. On je bio prvi ministar Sovjetske republike koji je odstupio sa pozicije pod pritiskom javnosti.
.
1995. – Nakon sastanka u New Yorku, ruski predsjednik Boris Jeljcin objavljuje dogovor sa američkim predsjednikom Billom Clintonom, da će ruske snage pomoći u sprovođenju i održavanju mira u Bosni i Hercegovini.

2002. – Čečenski separatisti zauzali su moskovsko pozorište, uzeli stotine ljudi za taoce, te prijetili da će cijelu zgradu dići u zrak ukoliko se ruske snage ne povuku iz Čečenije.

2008. – U centru Zagreba izvršen atentat na hrvatskog novinara, urednika ¨Nacionala¨ Ivu Pukanića (1961.- 2008.). Zajedno s njim, auto’bombom, ubijen je i Niko Franić, direktor marketinga tjednika ¨Nacional¨.