Sanader mora doći na red

Ivo Sanader na inauguraciji Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske, veljača 2010.

Nakon hapšenja direktora Carine i državnog tajnika u Ministarstvu financija Mladena Barišića – dosad najviše rangiranog političara osumnjičenog za korupciju - postavlja se pitanje – u kojem će se smjeru ova antikorupcijska kampanja dalje razvijati? Po nekim ocjenama, sljedeći bi na redu trebao biti bivši premijer Ivo Sanader – koji bi se za desetak dana mogao pojaviti u Zagrebu.

„Radi se o procesu koji je nezaustavljiv, i koji vodi u samu utrobu Sanaderovog režima,“ procjenjuje u izjavi za naš radio domete uhićenja direktora carine Mladena Barišića i mogući dalji razvoj situacije novinar zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Gordan Malić.

Po njegovoj procjeni, novac koji je iscijeđen iz javnih poduzeća – a radi se o desecima milijuna eura – nije išao na račun HDZ-a, čije prostorije nisu već godina ni svježe ofarbane, nego na račun uskog kruga ljudi oko vrha stranke.

„To je odlazilo na račune stranačke oligarhije, koju je uglavnom predstavljao Sanader. I kako je Barišić u zatvoru , možemo biti pouzdano sigurni da taj proces nije kontroliran. Osim toga, i svojim postupcima i izjavama sadašnja premijerka pokazuje da uopće ne kontrolira taj proces, nego da ga samo politički 'suportira', jer želi raščistiti odnose u stranci i pritom će se – naravno – obračunati sa Sanaderovim nasljeđem. Perje se razletjelo i to više nitko ne može kontrolirati, pa ni premijerka koja se samo bori da sačuva stranku i sebe na vrhu te stranke“, ističe Malić.

Malić kaže kako je Kosoričin motiv u borbi sa Sanaderovim nasljeđem u prvom redu borba za vlast u stranci i državi, isto kao što je -- podsjeća on – aktualni vrh oporbenih socijaldemokrata krenuo u obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem tek u borbi za vlast, a ne iz neke duboke spoznaje o borbi protiv korupcije, protiv koje se godinama u Zagrebu nisu bunili.

Korupcija je sistemska


Kako će ova kampanja završiti? Malić je duboko uvjeren da Sanader mora doći na red.

„Mislim da sve vodi u jednom pravcu – prema onome koji je vodio Vladu i HDZ proteklih 6 godina, koji je upravljao cijelim sustavom ne samo državne uprave, nego i javnosti, koji je kontrolirao sindikate, koji je zapravo imao utjecaj na sve one na javnoj sceni koji su mogli ugroziti njegov imidž i njegovu vlast. To su dakle i mediji i sindikati, dakle svi oni koji se danas bune, a šutjeli su dok se kriminal događao!“, navodi Malić.

Politički analitičar i profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Damir Grubiša u izjavi za naš radio procjenjuje kako se situacija razvija po domino-efektu, kojeg neće biti moguće zaustaviti.

„Problem je u tome što je taj cijeli proces razotkrivanja koruptivnih žarišta u našem društvu potekao i ne da se zaustaviti! Očito poput domina padaju određeni punktovi, određene informacije se šire, i to je proces koji je nezaustavljiv, iako izgleda da se svi trude da taj proces zaustave i ograniče. Tako da mislim da će na kraju taj proces pokazati da je korupcija sistemska“,
smatra Grubiša.

Komentator riječkog „Novog lista“ Ivica Đikić kaže za naš radio kako će u HDZ-u eskalirati sukob premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor i i onih u toj stranci koji žele prestanak borbe protiv korupcije, jer tvrde da će HDZ zbog toga izgubiti sljedeće izbore.

„Oni će pokušati da – koliko god i kako god budu mogli – zaštite svoje vrlo uske privatne interese time da se pokušaju zaustaviti istrage koje se vode o korupciji i kriminalu koji su tekli pod okriljem HDZ-a dok je Sanader bio njegov predsjednik. Mislim da se unutar HDZ-a na toj liniji događaju sukobi i podjele koji će sasvim sigurno sve više eskalirati, a točka eskalacije mogla bi biti ako se Ivo Sanader – kako se najavljuje – doista pojavi na svjedočenju pred saborskim istražnim povjerenstvom o privatizaciji INE, što bi trebalo biti 12. listopada“, zaključuje Đikić.