Biber: Referendum o članstvu u NATO apsurd

Florijan Biber

Florijan Biber, austrijski ekspert za Balkan izjavio je da bi ideja referenduma o priključivanju Srbije EU i NATO u ovom trenutku bila apsurdna, jer nijedna zemlja nikada nije glasala o prijemu u EU pre zaključenja pregovora i pre nego što je postojao sporazum po kom je moglo da se glasa za i protiv.

Slično tome nijedna država koja ne želi da se priključi NATO nije glasala o priključenju, navodi Biber u autorskom tekstu za "Blic" u kome navodi i da Bregzit nije jedini primer na kome se vidi koliko referendum može biti problematičan.

On objašnjava da bi glasanje o nečemu što će se desiti godinama kasnije uz neizvesnost kako će upopšte izgledati EU, regionalni kontekst i Srbija bilo slično klađenju o tome ko će bitipobednik Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i da bi jedina svrha takvog referenduma bila da se preduhitri predomišljanje u budućnosti.

"Ono što ima smisla i što su mnoge države i uradile jeste organizovanje glasanja o pridruživanju EU i NATO onda kada je dogovor već sklopljen kako bi se osiguralo da se građani slažu s tako velikom odlukom", piše Biber koji je profesor Univerziteta u Gracu.