Eksperti EU za vanjske granice u posjeti Crnoj Gori

Zastave Crne Gore i EU

Ekspertska misija Evropske unije (EU) iz oblasti vanjskih granica, u kojoj su nezavisni ekspert iz Finske i predstavnici Evropske komisije (EK) zaduženi za pitanja bezbjednosti i unutrašnjih poslova, boraviće u Crnoj Gori do 1. jula.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, članovi ekspertske misije će tokom boravka u Crnoj Gori održati niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora granične policije.

"Sastanci će biti prilika da crnogorska strana predstavi evropskim kolegama Nacrt šengenskog akcionog plana koji je Vlada Crne Gore utvrdila 21. aprila, a koji je potom upućen EK na mišljenje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će crnogorska strana, tokom misije, predstaviti trenutno stanje u oblasti vanjskih granica, s posebnim osvrtom na administrativne kapacitete u kontekstu nedavne reorganizacije policije.

Kako se dodaje, misija će biti prilika i za predstavljanje dinamike sprovođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom, rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na granici, kao i saradnje s EU u toj oblasti.

"U kontekstu bilateralne saradnje sa susjednim zemljama, crnogorska strana će članove ekspertske misije upoznati sa dinamikom zarušavanja alternativnih puteva za ilegalni prelazak državne granice", saopšteno je iz Ministarstva.