Podijelite
„Kinesko čudo“ na Balkanu

Srbija na kineskom putu

Srbija može biti prvi evropski kupac oružja iz Kine

Koga i zašto snimaju Huawei kamere u Beogradu?

Naoružanje se kupuje tamo gde Srbija pokušava da izgradi spoljnopolitičke veze, da stvori uporišta za kontakt političke podrške i ekonomske saradnje koji je mnogo širi od usko vojne teme, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) vojni analitičar Aleksandar Radić.

On tako komentariše intenziviranje saradnje Srbije sa Kinom u nabavci naoružanja nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će u narednih šest meseci u zemlju stići tri baterije bespilotnih letelica sa ukupno šest ili devet takvih letelica iz Kine.

Mehanizam nabavke naoružanja i vojne opreme od decembra 2016. godine, kaže Radić, kada su potpisani prvi veliki ugovori sa ruskim firmama i sa Erbasom, evropskom korporacijom, pokazuje da je to domen pre svega spoljne politike.

Pročitajte: Vučić i Vulin u Beogradu sa delegacijom Centralne vojne komisije Kine

Srbija učvršćuje poziciju zemlje koja želi da ima kvalitetne političke, ekonomske, pa i vojne odnose sa Kinom, dok bi Kina dobila specifičnu referencu da je prvi put ušla na tržište Evrope, navodi Radić.

"Kina ima jak motiv zato što želi da proda svoje složene sisteme nekoj od zemalja koje su van kruga zemalja trećeg sveta jer su do sada Kinezi uglavnom mogli da pronađu kupce samo u zemljama Afrike i Azije, ponešto su prodali u Latinskoj Americi", kaže Radić.

On napominje, da bez precenjivanja pozicije Srbije, nijedna od zemalja koja pripada evropskom krugu ili krugu razvijenih zemalja, nije kupovala do sada kinesko naoružanje.

Vučić: Uskoro srpske bezpilotne letelice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se neke zemlje u okruženju "ozbiljno" naoružavaju.

On je u nedelju na privremenom poligonu Titel, gde je prisustvovao združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije s bojevim gađanjem "Begej 2019", rekao da su do "1 sat iza ponoći" vođeni "iscrpljujući" razgovori sa predstavnicima Centralne vojne komisije Kine koji su u poseti Srbiji, oko snaženja odbrambenih snaga Srbije.

Pročitajte: Za vojsku se ne štedi

Dan ranije na poligonu u Nikincima, gde je prisustvovao taktičkoj vežba "Povratak 2019" u kojoj su učestvovala 133 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije i Helikopterske jedinice, Vučić je najavio nabavku kineskih bespilotnih letelica.

"Koje možete da podižete u vazduh i sa automobila u pokretu i na druge različite načine, koje će biti naoružane i imati značajnu razornu moć", rekao je Vučić.

"Mi razvijamo 'pegaze' uz pomoć kineske tehnologije, tako da ćemo uskoro imati i srpske bespilotne letelice koje u početku neće biti naoružane već će služiti za izviđanje, dok će kasnije biti i naoružane", naveo je predsednik Srbije. Na obe vežbe prisustvovao je kineski general Džang Jousja.

Nabavku bespilotnih letilica najavio je još u septembru prošle godine, tokom posete Pekingu, pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović. Kako je prenela agencija Tanjug, Miloradović je tada izjavio da će Srbija od Kine nabaviti jedno od najsofisticiranijih naoružanja i vojnu tehnologiju, koju gotovo da nemaju zemlje u okruženju.

Prema njegovim rečima te borbene bespilotne letelice imaće sposobnost izviđanja, otkrivanja ciljeva danju i noću, kao i gađanja laserski vođenim bombama i raketama što je sposobnost, kako je rekao, koju imaju samo najsposobnije vojske sveta.

Na molbu RSE upućenu mejlom za razgovor o ovoj temi, do zaključenja ovog teksta, Miloradović nije odgovorio.

Moćno oružje

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da u izboru konkretnog sredstva ima objašnjenja.

"Bespilotne letelice velikog dometa su sredstvo koje manjim zemljama ne želi da proda niko od jačih proizvođača. Takve letelice u ovom trenutku prave Sjedinjene Američke Države ekskluzivno za svoje potrebe i za odabrane saveznike", objašnjava Radić.

"Smatra se da neke kapacitete koji nadmašuju lokalne okvire ne bi trebalo da imaju manje zemlje, naročito u turbulentnim regionima, i to ne ide u prilog zemljama kao što je Srbija, ali i članicama NATO u našem regionu jer ne mogu doći do takvih sredstava", navodi naš sagovornik.

'Čelično prijateljstvo' Srbije i Kine

Vučić je na poligonu u Titelu rekao da "NATO deli poklone nekima u našem okruženju".

"Nama su prebacivali zbog donacije BRDM-ova iz Rusije a oni planiraju da isporuče 60 oklopnih "bredlija" i 220 MRAP-ova, to su odlična izviđačka vozila za transport vojnika. Ljudi se ozbiljno naoružavaju ali biće i Vojska Srbije sve jača, snažićemo sve rodove naše vojske", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe naveo da će Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana za pet meseci stajati "bolje nego mnoge zemlje u okruženju", posebno kada budu nabavljene nove rakete vazduh-vazduh za lovačku avijaciju.

Zašto je Srbiji potrebno naoružanje kakvo nemaju zemlje u regionu?

Ima opravdanja da Srbija kao vojno neutralna zemlja jača obaveštajne kapacitete jer ne može da se osloni na partnersku pomoć kakvu imaju članice NATO, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Zemlje regiona koje su u NATO uvek mogu da računaju na član 5. Vašingtonskog sporazuma. To je član koji govori o uzajamnoj odbrani. Zatim, ne moraju da imaju potpuno razvijene kapacitete u nekim oblastima, u nekim rodovima i službama svoje vojske, jer mogu da zatraže pomoć partnera", objašnjava Radić.

On dalje navodi da posedovanje letelica velikog dometa nikog ne ugrožava i da mogu da budu korisne u scenarijama ugrožavanja bezbednosti regiona, koje zapadni partneri prepoznaju kao relevantne, a to je pre svega, kaže, opasnost od terorizma.

'Jačanje partnerske sposobnosti'

Kineske letelice koje stižu u Srbiju nisu na spisku za sankcije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da i o tome mora da se vodi računa "da nas neko u svetu ne sankcioniše".

Kada je reč o kineskoj tehnologiji Amerikanci imaju širom otvorene oči, ukazuju Radić.

"Tu postoji ekonomska komponenta koja je jako snažna zbog trgovinskog rata koji vode i mislim da Amerikanci imaju odrešene ruke za postupanje u slučaju da su nezadovoljni nekim potezima", smatra Radić.

On objašnjava da je na srpskim vlastima da uvere partnere u inostranstvu, posebno Amerikance, da takva nabavka može da doprinese jačanju kapaciteta Vojske Srbije što može da doprinese jačanju njene partnerske sposobnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još u aprilu, tokom boravka u Pekingu na Drugom forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, rekao da je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovarao i o vojnotehničkoj saradnji i da je kineski predsednik za nju dao zeleno svetlo. Naveo je da je reč o nabavci različitog naoružanja pod povoljnim uslovima.